HR Alert biedt u de essentie van HR-nieuws in België!
Schrijf je in op de nieuwsbriefHet cijfer: 73%
België scoort goed op het gebied van medewerkerstevredenheid en motivatie, met 73% van de werknemers die tevreden zijn met hun werk. Daarmee staat België in de Europese top vijf. Met 66% van de Belgen die gemotiveerd en gepassioneerd aan het werk zijn, ligt het land in de top drie.
Lees meer
Mei: feestdagen, formaliteiten en aandachtspunten voor HR
Mei brengt twee feestdagen, gesloten banken en een verhoogde nood aan planning voor HR. Denk aan correcte timing van opzeggingsbrieven (vanwege feestdagen), het voorbereiden van loonbetalingen en de start van de vakantiegeldberekening. Vergeet ook het recht op klein verlet niet in deze periode van communie- en trouwfeesten.
Lees meer
- Wat brengt de maand mei op HR-vlak?(Securex)
Absenteïsme : Cijfers, politieke analyse en strategische aanpak
Wat is absenteïsme?
Wat zegt de politiek, wat tonen de cijfers en wat leeft er écht op de werkvloer? Tijdens onze HR Alert Breakfast benaderen we deze vragen vanuit verschillende invalshoeken. We starten met een analyse op basis van actuele cijfers, werpen een blik op het politieke landschap en gaan vervolgens in gesprek over hoe organisaties hiermee omgaan. De interactieve workshop biedt ruimte om ervaringen, aanpakken en ideeën met elkaar te delen.
Link evenement en inschrijving hier
Twee jaar recht op deconnectie: theorie en praktijktips
Onderzoek toont aan dat 60% van de Vlaamse bedienden nog steeds buiten de werkuren berichten krijgt, ondanks het wettelijke deconnectierecht. Dat gebrek aan grenzen leidt tot stress en beïnvloedt de aantrekkelijkheid van werkgevers. Robert Half benadrukt dat werkgevers zich kunnen onderscheiden door duidelijke deconnectie-afspraken te maken. Mensura voegt hieraan toe dat een flexibel beleid, afgestemd op individuele behoeften, cruciaal is voor het succes van de deconnectie in de praktijk.
Lees meer
Onderzoek: Wie kiest voor de gecomprimeerde werkweek – en wie niet?
Uit interdisciplinair UGent-onderzoek blijkt dat voltijdse gecomprimeerde werkweken vooral aantrekkelijk zijn voor werknemers die structureel overuren presteren. Voor wie deeltijds werkt om gezinsredenen, is de regeling minder geschikt en kan het leiden tot conflicten met het privéleven. Maatwerk blijft dus essentieel en, indien mogelijk, bied je best flexibele regelingen aan.
Ander nieuws van de dag
-
Webinar "Welzijn op het werk in de Belgische en Europese bedrijven" - 4 juni 2025 (FOD WASO)
-
Ontslagbescherming van de Data Protection Officer (Besox)
-
Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk 2025 (FOD WASO)
-
ELA-studie over precaire arbeidsomstandigheden en zwartwerk in de creatieve sectoren (FOD WASO)
-
Roadmap on Carcinogens event: hulpmiddelen en goede praktijken (FOD WASO)
Ziekteverzuim in België: oorzaken en aanbevelingen
Twee recente studies tonen een verdere stijging in ziekteverzuim in België. Securex meldt recordniveaus van langdurig ziekteverzuim, vooral in de zorg- en dienstenchequesector, en benadrukt het belang van preventie en re-integratie. Partena Professional laat zien dat (voornamelijk kort) ziekteverzuim dubbel zo hoog is in grotere bedrijven, met aanbevelingen voor gerichte verzuimmaatregelen.
Lees meer
Het cijfer: 47,4%
Met een aantrekkelijkheidsscore van 47,4% wordt de luchtvaart volgens Employer Brand Research de meest aantrekkelijke sector in 2025. Dit is de eerste keer sinds 2009 dat de farmaceutische sector niet op de eerste plaats staat. Nieuwsgierig naar de aantrekkelijkheid van sectoren en grote bedrijven in België? Download het rapport met de volledige resultaten via de website van Randstad.
Lees meer
- employer brand research 2025.(Randstad)
FOD WASO stelt overzichtstools voor psychosociale risico’s ter beschikking
De FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg wordt regelmatig benaderd door werkgevers en preventieadviseurs over psychosociale risico's. De FOD heeft twee FAQ-tools ontwikkeld (een algemene en één specifiek voor preventieadviseurs) om een antwoord te geven op de meest gestelde vragen.
Lees meer
- FAQ psychosociale risico’s(FOD WASO)
AI op het werk: praktijkfeedback over vier implementaties
De Europese Unie biedt via haar EU-OSHA-platform feedback over de implementatie van AI in vier specifieke omgevingen: een grote autofabrikant (7.000 werknemers in België), een kleine onderaannemer in de auto-industrie (49 werknemers in Italië), twee dienstverleners in de voedingssector (Spanje) en een groot Deens bedrijf.
Lees meer
Grote wijzigingen in de reactivering van arbeidsongeschikte mensen
Om langdurige arbeidsongeschiktheid tegen te gaan, introduceert een ontwerp van Koninklijk Besluit een aantal wijzigingen in de Codex over het welzijn op het werk die op 1 januari 2026 van kracht worden. Het doel is om langdurige arbeidsongeschiktheid te voorkomen door middel van vroegere opvolging en een preventieve aanpak, evenals meer samenwerking tussen de betrokken partijen (bijvoorbeeld bedrijfsarts en huisarts). Attentia geeft een beknopt overzicht en illustreert het re-integratieproces met een handige infographic.
Lees meer
Het cijfer: 7
Iedereen leert het liefst op zijn eigen manier. Onderstaand artikel geeft een overzicht van de 7 populairste leervoorkeuren onder medewerkers. Voor werkgevers betekent dit dat een eenzijdig leeraanbod niet langer volstaat. Een gevarieerd, toegankelijk en zichtbaar leerklimaat is essentieel om medewerkers te blijven ontwikkelen én te binden.
Lees meer
- 7 manieren waarop medewerkers het liefst leren(Accent Jobs)
Studentenjobs als kweekvijver voor toekomstig talent?
Steeds meer studenten zoeken jobs die aansluiten bij hun studie, en dat is ook voor werkgevers goed nieuws. Bedrijven kunnen zo gemotiveerd jong talent vroegtijdig aantrekken, vormen en inschatten – een strategisch voordeel in de war for talent.
Lees meer
Minder verzuim dankzij meer (verkeers)veiligheid
Hoewel het totale aantal arbeidsongevallen daalt, stijgen de woon-werkverkeersongevallen. Voor werkgevers ligt hier een duidelijke kans: wie proactief inzet op veiligheid en gezondheid – ook buiten de werkvloer – verlaagt niet alleen het verzuim, maar versterkt ook de duurzame inzetbaarheid van medewerkers.
Lees meer
Economische onzekerheid remt jobmobiliteit af
In Q1 2025 werden 16,2% minder contracten van onbepaalde duur afgesloten dan een jaar eerder. Vooral jongeren en 55-plussers vinden moeilijker een nieuwe job. Voor werkgevers is dit een signaal: wie inzet op stabiliteit én ontwikkeling, blijft aantrekkelijk in een voorzichtige arbeidsmarkt.
Deadlines
-
29/04/2025: Treinstakingen (Acerta)
-
29/04/2025: Staking ACV en ABVV (Acerta)
-
30/04/2025: Indiening bonusplan voor het volledige jaar 2025 (FOD WASO)
-
01/11/2025: Salarisindexering (Federaal Planbureau)
Het cijfer: 2.745
In maart 2025 gingen 2.745 jobs verloren door faillissementen, een stijging met 6,7% t.o.v. februari. Vergeleken met maart 2024 is dat +32,4%. Vooral in Vlaanderen (+81,4%) en in sectoren als bouw en handel liep het banenverlies fors op.
Lees meer
- Maart 2025: 1.055 faillissementen(Statbel)
Verplichte mobiliteitsbudget vanaf 2026
Hoewel de invoering van een verplicht mobiliteitsbudget vanaf 2026 voor werknemers met recht op een bedrijfswagen deel uitmaakt van het Paasakkoord, staat die verplichting niet in het wetsontwerp. De regering heeft momenteel enkel een principeakkoord. Werkgevers zijn dus nog niet verplicht, maar bereiden zich best al voor: denk na over de berekening, inhoud en afstemming met cafetariaplannen.
Lees meer
Psychologische oorzaken van arbeidsongevallen: wat kan je als werkgever doen?
Zelfs met kennis van risico’s en regels gebeuren er nog te vaak arbeidsongevallen. Risicogewenning en werkdruk spelen daarbij een grote rol. Door veiligheid expliciet te koppelen aan bedrijfsdoelen en gedragsverandering te stimuleren, kunnen werkgevers het verschil maken.
Lees meer
Functierelevantieverlies bij oudere werknemers verhoogt absenteïsme
Oudere werknemers met verouderde vaardigheden voelen zich vaker minder nuttig en verbonden met hun job. Dit functierelevantieverlies leidt tot stress, lagere betrokkenheid en meer absenteïsme – een vaak onderschat risico binnen het welzijnsbeleid. Via onderstaand artikel ontdek je 5 praktijktips om functierelevantieverlies tijdig aan te pakken.
Lees meer
Ander nieuws van de dag
-
In het Staatsblad: 2 brugdagen in 2025 (FOD BOSA)
-
Hoe overuren beheren in de bouw: tips voor PC 124 (Group S)
Het cijfer: 65%
Werknemers met fysiek zwaar werk, zoals in de bouw, lopen tot 65% meer risico op een slechtere gezondheid en vroegtijdig overlijden door hart- en vaatziekten. Variatie in taken en herstelmomenten zijn cruciaal om de negatieve impact van fysieke arbeid te beperken.
Lees meer
Paasakkoord: wat betekent het voor werkgevers?
De federale regering begint haar beleidsintenties uit februari 2025 te vertalen in concrete maatregelen. Het Paasakkoord bevat voorstellen rond loonvoordelen, tewerkstellingsstimuli, ziekte en re-integratie. Zo zou o.a. de werkloosheidsduur beperkt worden, lasten op lage lonen verlaagd worden, SWT uitgefaseerd worden, en ook de re-integratieverplichtingen voor zieken en bedrijfswagenfiscaliteit zouden veranderen. Sommige maatregelen zijn nog in ontwerpstadium, dus wijzigingen zijn mogelijk.
Lees meer
- Het paasakkoord en de arbeidsmarkt(CLB Group)
- Het paasakkoord en de re-integratie van langdurig zieken(CLB Group)
- Het paasakkoord en de fiscaliteit(CLB Group)
Tewerkstelling van mensen met een beperking daalt
Ondanks de algemene stijging van de tewerkstellingsgraad daalt het aandeel werknemers met een beperking licht. In de privésector is gemiddeld 1 op de 431 werknemers een collega met een beperking. Kleine bedrijven doen het opvallend beter. De misvatting dat grote aanpassingen nodig zijn, blijft nochtans hardnekkig bestaan.
Ander nieuws van de dag
-
Update wetgeving rond binnenluchtkwaliteit: is jouw publieke gesloten ruimte in orde? (Mensura)
-
Statistieken over herstructureringen voor de periode januari tot maart 2025 (FOD WASO)
-
Uitbreiding "Terug Naar Werk"-fonds: recht op kwalitatieve loopbaanbegeleiding (FOD WASO)
-
Publicaties van EU-OSHA over Long covid: Re-integratie en praktische ondersteuning op de werkplek (FOD WASO)
Deadlines
-
22 & 29/04/2025: Treinstakingen (Acerta)
-
29/04/2025: Staking ACV en ABVV (Acerta)
-
30/04/2025: Indiening bonusplan voor het volledige jaar 2025 (FOD WASO)
-
01/11/2025: Salarisindexering (Federaal Planbureau)
Het cijfer: 47%
Steeds meer Belgische werknemers kiezen voor flexibele verloning via een cafetariaplan. Multimedia is voor het eerst het populairste voordeel, gevolgd door pensioensparen en hospitalisatieverzekeringen. Vooral arbeiders (+47%) maken vaker gebruik van deze gepersonaliseerde aanpak.
Wat mag (niet) op sociale media? 6 veelgestelde vragen voor werkgevers
Mag je werknemers ontslaan om een Facebookpost? Hoe ver reikt hun recht op privacy? En wat als iemand LinkedIn checkt tijdens de werkuren? Deze FAQ helpt werkgevers omgaan met sociale media in het arbeidsrecht — van kritiek tot racisme en privételefoons.
Lees meer
Belgen praten amper over loon, zelfs niet met partner of beste vriend(in)
De loonschroom onder de Belgen zit diep, van op de werkvloer tot in het privéleven. Zo kent 1 op 8 mensen in een relatie het loon van hun partner niet en weet 2 op 3 niet wat hun beste vriend(in) verdient. Toch staat 69% open voor transparantie rond hun loon; het is vooral het gesprek aangaan dat moeilijk blijft.
Lees meer
Thuiswerken: jongere werknemers keren vaker terug naar kantoor
Hoewel thuiswerk populair blijft, keert ruim één op tien werknemers vaker terug naar kantoor – vooral jongeren onder de 35. Slechts een derde geeft aan duidelijke thuiswerkregels in hun organisatie te hebben, maar een goed beleid blijkt flexibiliteit net te ondersteunen én verhoogt motivatie en werkgeluk.
Lees meer
Ander nieuws van de dag
-
Zorgpersoneelsplan voor gepensioneerden verlengd tot en met 30 juni 2025 (Acerta)
-
Van bakker tot buschauffeur: Demir wil snoeien in beroepen waarvoor je makkelijk werknemers van buiten EU mag aanwerven (vrt News)
-
Verduidelijking afgeschreven bedrijfsfietsen: antwoord Minister van Financiën (Partena Professional)
Deadlines
-
15, 22 & 29/04/2025: Treinstakingen (Acerta)
-
29/04/2025: Staking ACV en ABVV (Acerta)
-
30/04/2025: Indiening bonusplan voor het volledige jaar 2025 (FOD WASO)
-
01/11/2025: Salarisindexering (Federaal Planbureau)
Het cijfer: 2.070
Met €2.070 per maand behoort België tot de EU-top wat minimumloon betreft. Toch vertegenwoordigt dit amper 49% van het mediaanloon – één van de laagste verhoudingen in de EU. Ter vergelijking: in Frankrijk, Portugal en Slovenië ligt dat aandeel op 66%.
Lees meer
Actiedag ACV en ABVV op 29 april
Bovenop de aangekondigde treinstaking van die dag, plannen ook de vakbonden een actiedag op 29 april 2025. Werknemers die staken, krijgen geen loon. En ook werkwilligen die mogelijk hinder ondervinden, hebben niet automatisch recht op gewaarborgd loon.
Lees meer
- Actiedag op 29 april(Acerta)
Te voet naar het werk: wat met een kilometervergoeding?
Wandelen naar het werk is gezond én duurzaam, maar levert het ook een kilometervergoeding op? Niet automatisch. Enkel via sectorale afspraken, een vrijwillige tussenkomst of het mobiliteitsbudget is een fiscale vergoeding mogelijk. Ontdek wat er vandaag al kan.
Lees meer
- Heb je recht op een kilometervergoeding als je te voet naar het werk gaat?(Partena Professional)
Werken bij een scale-up: hogere lonen, maar ook meer ziektedagen
Scale-ups zijn goed voor één op vijf nieuwe jobs in België. Werknemers verdienen er gemiddeld 5% meer en maken sneller kans op bonussen. Toch ligt het ziekteverzuim er 14% hoger, vooral door kortdurende afwezigheden. Groei brengt dus ook werkdruk met zich mee.
Fietsvergoeding op weg naar recordjaar in 2025
Het aantal werknemers dat een fietsvergoeding ontvangt, blijft stijgen. In januari 2025 was er een groei van 31% ten opzichte van januari 2024. Vooral Vlaamse werknemers springen op de fiets. Dankzij fiscale stimuli én de verplichting sinds 2023 lijkt 2025 opnieuw een recordjaar te worden.
Lees meer
- Steeds meer Belgen fietsen naar het werk: fietsvergoedingen op weg naar recordjaar(Partena Professional)
Absenteïsme: in kaart brengen en aanpakken
Absenteïsme betekent dat een medewerker niet op zijn werkpost is. Afhankelijk van de reden spreekt men van wit (legitiem), zwart (onterecht), grijs (afwezig maar inzetbaar mits aanpassing) of roos absenteïsme (presenteïsme: aanwezig maar eigenlijk te ziek). Welke kleur ook van toepassing is, Attentia doet enkele aanbevelingen: wees transparant over de impact op het team en toon zorg en betrokkenheid tegenover alle medewerkers.
Lees meer
Het cijfer: 74%
Drie op de vier Belgische werknemers overwegen niet van werkgever te veranderen. Daarmee zijn ze de meest loyale werknemers van Europa, zo blijkt uit een nieuwe Europese studie van SD Worx in 16 landen.
Lees meer
Rapport over oudere werknemers in Europa
Door de krapte op de arbeidsmarkt en de vergrijzing wordt het behoud van oudere werknemers steeds belangrijker. Eurofound onderzocht welke factoren de overgang naar pensioen beïnvloeden en welke maatregelen lidstaten nemen om ouderen langer aan het werk te houden. Het doel: nagaan welke benaderingen effectief zijn om ouderen te betrekken bij de arbeidsmarkt, identificeren hoe men hen kan ondersteunen en motiveren om langer te blijven werken, en bepalen wie erbij betrokken moet worden om een leeftijdsvriendelijke werkomgeving te garanderen.
Lees meer
Enkele regels voor de implementatie van AI
Finse arbeidsmarktorganisaties formuleerden 8 richtlijnen om AI te implementeren met oog voor alle betrokken partijen. Tegelijk benadrukt Wolters Kluwer het belang van betrokken topmanagement voor een samenhangende en doeltreffende aanpak.
Hoe en waarom betrokkenheid meten
Aangezien geëngageerd personeel garant staat voor kwaliteitsvolle prestaties en hoge productiviteit, is het voor werkgevers cruciaal om dit engagement te behouden. Vier criteria verdienen daarbij bijzondere aandacht: productiviteitsniveau, toxische negativiteit, absenteïsme en personeelsverloop. Als deze indicatoren achteruitgaan, is het belangrijk om een gerichte aanpak rond betrokkenheid uit te werken.
Lees meer
- How (and why) to measure employee engagement(Culture Camp)
Ander nieuws van de dag
Mogelijk uitstel van verplichtingen tot duurzaamheidsverslaggeving (CSRD)
Op Europees niveau wordt nagedacht over het uitstellen van de verplichtingen rond duurzaamheidsrapportering (CSRD). De deadlines van 2026 en 2027 zouden verschuiven naar 2028 en 2029. Zo krijgen bedrijven meer tijd om zich aan te passen, en Europa meer ruimte om de regels te evalueren en eventueel te vereenvoudigen.
Lees meer
Deadlines
-
15, 22 & 29/04/2025: Treinstakingen (Acerta)
-
30/04/2025: Indiening bonusplan voor het volledige jaar 2025 (FOD WASO)
-
01/11/2025: Salarisindexering (Federaal Planbureau)
Het cijfer: 84%
Rugpijn treft tot 84% van de Belgen, terwijl slechts 15% van de gevallen terug te voeren is op een specifieke oorzaak. Als werkgever kan je het verschil maken: ergonomie, mentale ondersteuning en beweging op de werkvloer kunnen klachten verminderen en uitval voorkomen. Mensura biedt 6 opvallende inzichten.
Lees meer
Passief leiderschap jaagt talent weg
Het aantal Belgische werknemers dat op korte termijn wil vertrekken, is bijna verdubbeld sinds 2021. Vooral passief leiderschap verhoogt de uitstapintentie. Goed leiderschap dat autonomie en structuur biedt, blijkt cruciaal voor het behoud van talent.
Lees meer
Wat hoort (niet) thuis op het moderne cv?
Steeds meer kandidaten laten leeftijd, geslacht en foto weg van hun cv om vooroordelen te vermijden. Voor werkgevers biedt dit kansen: hobby’s, soft skills en carrièredoelen geven vaak meer inzicht in motivatie en potentieel dan louter formele ervaring.
Lees meer
Ander nieuws van de dag
-
Aanpassingen van de lonen - april 2025 (Partena Professional)
-
Vacaturebericht maart 2025 (VDAB)
-
Werkloosheid in Brussel stabiliseert (Actiris)
-
Zorgverleners: Compassion fatigue of compassiemoeheid in 5 vragen (Mensura)
Het cijfer: 55,8%
55,8% van de Belgische bedrijven kent momenteel ecocheques toe aan werknemers. Nu de federale regering deze wil afschaffen, verliest een derde van de werknemers zo een populair voordeel. “Het voordeel zonder meer omzetten in gelijkaardige voordelen kan niet zomaar”, waarschuwt Acerta.
Geen job zonder vaccinatiebewijs? Arbeidsrechtbank bevestigt discriminatie
Een man werd niet aangeworven omdat hij geen covid-vaccinatiebewijs wou voorleggen. Volgens de arbeidsrechtbank in Namen is dit discriminatie op basis van (toekomstige) gezondheidstoestand. De maatregel was niet proportioneel: minder ingrijpende alternatieven waren mogelijk.
Lees meer