HR Alert
close Open
HR Alert

HR Alert biedt u de essentie van HR-nieuws in België!

Schrijf je in op de nieuwsbrief
01/07/2025

Cao’s tijdelijk verlengd voor meer rechtszekerheid

Werkgevers en vakbonden zijn overeengekomen om drie cao’s te verlengen tot eind 2025 om een juridisch vacuüm te vermijden. Het gaat om tijdelijke werkloosheid voor bedienden (cao 172), landingsbanen vanaf 55 jaar in uitzonderingsregimes (cao 170/171) en SWT voor werknemers met ernstige fysieke problemen (cao 165). Zo blijft rechtszekerheid en stabiliteit behouden.

01/07/2025

Ander nieuws van de dag

Geen onderdeel van een categorie
27/06/2025

Correctie bronvermelding en zomerschema nieuwsbrieven

Gisteren deelden we een artikel over de 'vaderschapsbonus' bij Belgische bedienden, maar daarbij gaven we per vergissing de verkeerde bron mee. Het ging om een persbericht van Attentia, en niet van Acerta. Onze excuses voor deze verwarring.

Daarnaast informeren we je graag over een kleine wijziging in ons ritme tijdens de zomermaanden: in juli ontvang je twee nieuwsbrieven per week in plaats van drie, op dinsdag en donderdag.

26/06/2025

Vaderschapsbonus toont impact van vooroordelen op loonbeleid

Mannelijke bedienden met kinderen verdienen tot 565 euro bruto per maand meer dan hun kinderloze collega’s, zo blijkt uit cijfers van Attentia. De zogeheten vaderschapsbonus legt bloot hoe verloning beïnvloed wordt door percepties van stabiliteit en verantwoordelijkheid. Loontransparantie moet zulke ongelijkheden aan het licht brengen.

26/06/2025

AI als interviewer? Belgische werkgevers houden vast aan menselijke aanpak

In tegenstelling tot de VS en Azië duikt de AI-interviewer nog niet op in Belgische sollicitatiegesprekken. Werkgevers hechten hier veel belang aan het persoonlijke contact, stelt Robert Half. AI-tools kunnen wel nuttig zijn in de preselectie, maar livegesprekken blijven nodig voor een duurzame aanwerving.

26/06/2025

Werkelijke pensioenleeftijd zakt plots met zes maanden

Belgen gingen in het eerste kwartaal van 2025 opvallend vroeger met pensioen: gemiddeld op 63 jaar en 11 maanden, zes maanden vroeger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van Partena Professional. De daling valt op, net nu de wettelijke pensioenleeftijd naar 66 jaar steeg. Een tijdelijk ‘laatste kans’-effect of het begin van een nieuwe trend?

26/06/2025

Ander nieuws van de dag

24/06/2025

Fiscale druk stimuleert de vergroening van bedrijfswagenpark

Twee jaar na de strengere fiscale regels is de gemiddelde CO₂-uitstoot van bedrijfswagens met 33% gedaald. Meer dan een kwart van de bedrijfswagens is nu volledig elektrisch. De cataloguswaarde stijgt, vooral door elektrische SUV’s. De fiscale verschuiving werkt: werkgevers kiezen steeds vaker voor elektrisch.

20/06/2025

Het cijfer: 20 voorstellen voor een inclusievere arbeidsmarkt voor vrouwen in kwetsbare situaties

Vrouwen in precaire situaties botsen vaak op structurele obstakels in hun zoektocht naar werk. Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen stelt nu 20 concrete voorstellen voor, gebaseerd op 18 proefprojecten. De aanbevelingen richten zich op werkgevers, overheden en verenigingen, met als doel een meer inclusieve arbeidsmarkt.

20/06/2025

Verhoogde relance-uren en fiscaalvriendelijke overuren verlengd tot 31 december 2025

Het verhoogde contingent van 180 fiscaal gunstige overuren, dat op 30 juni 2025 zou aflopen, krijgt een verlenging tot 31 december 2025 volgens een amendement op de programmawet. Ook de relance‑uren blijven tot eind 2025: werknemers mogen nog steeds tot 220 extra overuren presteren, waarvan 120 vrijgesteld zijn van sociale bijdragen en inkomstenbelastingen. Publicatie in het Staatsblad moet de maatregelen nog definitief maken.

20/06/2025

Zo voorkom je candidate ghosting

Was je er dinsdag bij tijdens ons webinar over rekruteren met technologie in 2025? Dan weet je intussen hoe belangrijk een vlot, transparant en persoonlijk sollicitatieproces is. Ghosting door kandidaten is dan ook een groeiend probleem, maar met snelle communicatie, een efficiënte procedure en oprechte betrokkenheid verklein je de kans aanzienlijk dat sollicitanten afhaken.

19/06/2025

Nieuwe collega verdient meer? Kans op vertrek verdubbelt

Bijna 1 op de 6 Belgische werknemers ontdekte al dat een nieuwe collega in een gelijkaardige functie meer verdient. Voor 1 op 5 Belgische werknemers is dat reden genoeg om op korte termijn aan jobhopping te denken. Op langere termijn loopt dat op tot bijna 1 op 3. Loontransparantie wordt onvermijdelijk, zeker met de komst van de Europese wetgeving. Bedrijven doen er dus goed aan hun loonbeleid tijdig te herbekijken.

19/06/2025

Toegang tot mailbox bij langdurige afwezigheid: lessen uit beslissing GBA

Mag een werkgever de toegang tot de professionele mailbox blokkeren tijdens een loopbaanonderbreking? De GBA seponeerde recent een klacht hierover, maar de beslissing biedt wel belangrijke inzichten. Het artikel raadt aan om heldere afspraken te maken over mailboxbeheer bij afwezigheid, idealiter vastgelegd in het beleid of reglement.

17/06/2025

Het cijfer: 31% van langdurig zieken keert gedeeltelijk terug naar werk

Ruim 31% van werknemers die in 2024 meer dan acht weken ziek thuis waren, ging progressief terug aan de slag. Toch bleef in meer dan de helft van de gevallen elk contact over werkhervatting uit, terwijl dit juist essentieel is voor een succesvolle terugkeer. Daarnaast toont een nieuwe bevraging van SD Worx aan dat driekwart van de Belgische kmo’s positief staat tegenover progressieve werkhervatting. Opvallend: kleinere kmo’s zetten sneller in op opvolging, terwijl grotere kmo’s extra kosten verwachten door een aangekondigde solidariteitsbijdrage.

17/06/2025

Tijdregistratie bevordert werk-privébalans, maar wordt vaak niet toegepast

Hoe bewaak je werkgrenzen in tijden van thuiswerk en flexibiliteit? Uit onderzoek blijkt dat tijdregistratie niet alleen helderheid schept, maar ook overbelasting helpt voorkomen. Toch wordt bij bijna de helft van de Vlaamse bedienden hun gewerkte tijd niet bijgehouden, terwijl 6 op de 10 aangeven dat tijdregistratie helpt om werk en privé te scheiden. Vooral thuiswerkers en jongere werknemers zien er de voordelen van.

13/06/2025

Het cijfer: 5

Bij het opstellen van een ESG-verslag stoten bedrijven op complexe afwegingen: meet je impact of inspanningen, kijk je vooruit of achterom, en hoe transparant ben je over innovatie of datalacunes in de keten? Dit artikel bespreekt vijf dilemma’s die werkgevers helpen om gerichter en toekomstbestendig te rapporteren onder de CSRD.

Geen onderdeel van een categorie
12/06/2025

Enquête: Wie bepaalt de rekruteringstools in jouw organisatie?

  • *|SURVEY: Ik ben zelf verantwoordelijk voor de keuze en het gebruik van de rekruteringstools.|*
  • *|SURVEY: We gebruiken tools die geïntegreerd zijn in een HRIS (HR-informatiesysteem), gekozen op het niveau van de HR-afdeling.|*
  • *|SURVEY: We gebruiken tools die deel uitmaken van een breder ERP-systeem, beheerd door andere personen of afdelingen.|*
  • *|SURVEY: Ander antwoord.|*

12/06/2025

Het cijfer: 0,4309

Werkgevers die een forfaitaire kilometervergoeding toekennen, moeten vanaf 1 juli 2025 rekening houden met het nieuwe bedrag van € 0,4309/km. Dit bedrag geldt als niet-belastbare terugbetaling van kosten, vrij van RSZ, en maakt deel uit van de driemaandelijkse indexering.

12/06/2025

Maatregelen die verdwijnen op 30 juni: wat verandert er voor werkgevers?

Verschillende tijdelijke maatregelen voor werkgevers lopen af op 30 juni 2025. Zo komt er een einde aan de overgansperiode voor de papieren controlekaart C3.2A bij tijdelijke werkloosheid (behalve voor maatwerkbedrijven) en eindigt het fiscaal voordelige regime voor 180 overuren. Ook het systeem van relance-uren en het pc-privéplan worden (voorlopig) stopgezet. Tot slot verdwijnen bepaalde Vlaamse doelgroepverminderingen. Een aantal hervormingen zijn aangekondigd, maar nog niet wettelijk verankerd.

12/06/2025

Private opsporing door HR: nieuwe wet roept veel vragen op

De wet op private opsporing geldt ook voor werkgevers en HR, maar laat nog veel onduidelijkheden. Personeelsdiensten die slechts occasioneel onderzoek voeren – zoals het natrekken van mogelijke frauduleuze onkostennota’s – vallen strikt genomen niet onder het statuut van ‘interne dienst’ en moeten geen vergunning aanvragen. Toch is voorzichtigheid geboden: ook bij incidentenonderzoek is het aangewezen om een reglement op te stellen en GDPR-maatregelen te respecteren. Werkgevers zorgen best voor een duidelijke policy, los van het arbeidsreglement, zodat ze flexibel kunnen inspelen op toekomstige rechtspraak.

12/06/2025

AI-gebruik op het werk stijgt, maar HR resultaten blijven uit

Slechts 15% van de Belgische HR-professionals ziet al concrete resultaten van AI in HR. Werkgevers investeren vooral in werving, ondersteuning en leren, maar blijven achter op het Europees gemiddelde. Werknemers daarentegen experimenteren steeds vaker met AI (24% t.o.v. 16% in 2024). Een duidelijke AI-visie, gericht beleid en competentieontwikkeling kunnen helpen om het potentieel van AI binnen HR meer te benutten.

12/06/2025

1 op 4 Belgen was al eens langdurig ziek: mentale belasting en werkonzekerheid nemen toe

Een kwart van de werkende Belgen was al eens drie maanden of meer afwezig wegens ziekte, 9% zelfs langer dan een jaar. Jongvolwassenen (18-29) lopen het hoogste burn-outrisico door motivatieverlies en concentratieproblemen. Ook werkonzekerheid is wijdverspreid: 1 op 5 twijfelt of hij zijn job de komende twee jaar nog aankan, vooral kortgeschoolden en fysiek werkenden.

12/06/2025

Hoe voorkom je no-shows tijdens het sollicitatieproces?

Steeds meer sollicitanten haken onverwacht af of komen niet opdagen. Frustrerend, maar ook werkgevers dragen verantwoordelijkheid. Gebrek aan transparantie, trage feedback en onduidelijke verwachtingen werken dit gedrag in de hand. Heldere communicatie en open intenties zijn cruciaal om frustraties te vermijden en duurzame matches te vinden.

11/06/2025

Jongeren en werk: wat het onderzoek zegt

Er wordt veel gezegd over het vermogen van Generatie Z om zich te engageren. Maar volgens onderzoek is er geen verschil in engagement tussen huidige en vorige generaties. Er is echter een maatschappelijke context ontstaan ​​die de perceptie beïnvloedt. Deze context draait om vier factoren: tempo, stress, outsourcing en een verlies aan betekenis. Blast geeft een samenvatting van deze situatie (video in FR).

10/06/2025

Werkgevers zetten rem op aanwervingen in volatiele economie

ManpowerGroup publiceert zijn arbeidsmarktbarometer voor het derde kwartaal van 2025. De Belgische aanwervingsintenties dalen tot +20%, het laagste peil in twee jaar. 6 op de 10 bedrijven geven aan dat internationale onzekerheid hun rekruteringsstrategie beïnvloedt. Vooral Vlaanderen kent een forse terugval, terwijl IT de uitzondering blijft met sterke groeivooruitzichten.

10/06/2025

Het cijfer: 4 keer meer ouderschapsverlof in 20 jaar

Hoewel ze momenteel nog in de minderheid zijn, stijgt het aantal vaders dat kiest voor een loopbaanonderbreking of -vermindering via ouderschapsverlof steeds meer. Zo is er een verdubbeling van het aantal vaders met betaald ouderschapsverlof in de laatste 8 jaar. In totaal is het ouderschapsverlof verviervuldigd t.o.v. 2004. Voor beide geslachten, blijkt de 1/5e onderbreking het populairst, en ook een onderbreking van 1/10e (1 dag per twee weken of een halve dag per week) wint steeds meer terrein.