HR Alert
close Open
HR Alert

HR Alert biedt u de essentie van HR-nieuws in België!

Schrijf je in op de nieuwsbrief
04/10/2024

Bijna 33% van Belgische arbeiders loopt risico op burn-out

Volgens onderzoek van Securex loopt ongeveer 32,9% van de Belgische arbeiders risico op burn-out, waarbij dertigers en jonge vijftigers de meest kwetsbare groepen zijn. Bij de Belgische bedienden bevindt zich één op de vier (25,5%) in de risicozone. Extra zorgtaken in de privésfeer en meer rolconflicten op de werkvloer dragen vaak bij aan deze problematiek.

04/10/2024

Steeds meer vacatures zonder ervaring of diploma in Vlaanderen

Een recordaantal vacatures in Vlaanderen vereist geen eerdere werkervaring of diploma. Het percentage vacatures zonder werkervaring steeg van 33,7% in 2016 naar 48,1% in de eerste acht maanden van 2024, terwijl vacatures zonder diploma-eisen stegen van 40,8% naar 49,1%. Deze evolutie weerspiegelt de veranderende aanwervingsmindset van bedrijven die zich meer richten op vaardigheden en competenties, vooral in sectoren met een hoge vraag naar personeel.

04/10/2024

Het profiel van de flexi-jobber in 2024

Sinds begin 2024 kunnen flexi-jobs in nieuwe sectoren zoals garages, vervoer en logistiek worden toegepast, maar de eerste cijfers van de RSZ tonen een voorzichtige start. Flexi-jobs zijn vooral populair bij jongere werknemers (25-39 jaar), maar ook het aantal 65-plussers stijgt aanzienlijk. En hoewel 54% van de flexi-jobbers vrouwen zijn, nemen mannen in totaal meer uren op (51%).

04/10/2024

Nieuwe kansen voor inclusieve tewerkstelling in Vlaanderen

Vanaf 1 januari 2025 kunnen reguliere ondernemingen zich laten erkennen als Sociale Tewerkstellingsonderneming (STO) in het Vlaamse Gewest. Deze erkenning is bedoeld voor bedrijven die zich richten op de werkgelegenheidskansen van personen met een arbeidsbeperking en ten minste 30% van hun personeel via individueel maatwerk tewerkstellen.

03/10/2024

Het cijfer: 1,7%

De tewerkstelling in België stagneerde in de eerste helft van 2024. Vooral de industrie werd hard getroffen, met een daling van 1,7% in arbeidsplaatsen. Specifiek de voertuigproductie zag een groot verlies van 12% van de banen, deels door de sluiting van Van Hool. In de dienstensector zien we wel een kleine groei waardoor we dus in totaal een nulgroei van de loontrekkende tewerkstelling hebben.

03/10/2024

Deadlines

01/10/2024

Wat er te wachten staat in oktober 2024

Naar goede gewoonte heeft Securex opgelijst welke belangrijke HR-wijzigingen we mogen verwachten in de komende maand. De kilometervergoeding wordt aangepast, het jaarlijks actieplan welzijn op het werk moet worden ingediend, en op 27 oktober schakelen we over naar het winteruur.

27/09/2024

Het cijfer: 80%

Maar liefst 80% van werknemers zegt al eens last te hebben gehad van een musculoskeletale aandoening, blijkt uit een nationale enquête. Deze aandoeningen treffen werknemers in alle sectoren en kunnen, indien onbehandeld, leiden tot chronische pijn en arbeidsongeschiktheid. De FOD WASO biedt tools aan om werkgevers te ondersteunen bij het voorkomen van MSA.

27/09/2024

Helft van kmo’s ziet onrealistische loonverwachtingen bij sollicitanten

Gemiddeld krijgt de helft van de Belgische kmo's te maken met sollicitanten die onrealistische loonverwachtingen hebben, vooral onder minder ervaren profielen. Ook bij de huidige werknemers van kmo’s ervaart 26% van de bedrijven dat hun loonverwachtingen niet realistisch zijn. Een gestructureerd en transparant loonbeleid kan helpen om de kloof tussen verwachtingen en realiteit te verkleinen.

27/09/2024

Colloquium 24 oktober: Veilig en gezond werken in een digitale samenleving

Het Belgisch Focal Point van EU-OSHA organiseert op 24 oktober 2024 het colloquium "Veilig en gezond werken in een digitale samenleving". Tijdens dit evenement worden goede praktijken besproken rond het veilig gebruik van digitale technologieën op de werkvloer, met een focus op preventie en VGW-risico’s.

27/09/2024

Securex en Payflip: minder administratie, meer flexibiliteit in cafetariaplannen

Het aanbieden van een cafetariaplan wordt steeds belangrijker voor werkgevers die willen inspelen op de individuele wensen van hun werknemers. Securex heeft daarom samengewerkt met Payflip om de administratieve lasten van deze plannen te verlichten. Met een geïntegreerd platform kunnen werknemers eenvoudig hun loonpakket samenstellen, wat niet alleen de betrokkenheid vergroot, maar ook de werklast voor HR-afdelingen vermindert.

27/09/2024

Arbeidskrapte in de zorg: werkgevers open voor buitenlandse werkkrachten

In de zorgsector ondervindt 70% van de werkgevers moeilijkheden bij het aantrekken van geschikte profielen. Bijna 50% staat open voor het inzetten van buitenlandse werkkrachten, maar in de praktijk maakt slechts 5% gebruik van deze optie. De meningen over andere mogelijke maatregelen om arbeidskrapte aan te pakken zijn verdeeld. Werkgevers vragen om duidelijkheid over beleid, zoals de uitbreiding van flexijobs en de toekomst van het statuut van ‘gepensioneerde in de zorg’.

27/09/2024

Verlichting afgestemd op biologische klok verbetert prestaties en slaapkwaliteit bij nachtwerkers

Een recent onderzoek van Flinders University toont aan dat 'circadian-informed' verlichting, die is afgestemd op de biologische klok, de slaapkwaliteit en werkprestaties van nachtwerkers aanzienlijk verbetert. De proef toont aan dat goed getimede lichtblootstelling de aanpassing aan nachtwerk versnelt, alertheid verhoogt en slaap bevordert. Dit kan waardevolle inzichten bieden voor werkgevers die met de uitdagingen van shiftwerk te maken hebben.

26/09/2024

Het cijfer: 4.076

In 2022 bedroeg het gemiddelde bruto maandloon voor een voltijdse werknemer 4.076 euro. Dit cijfer verhult echter de kloof met het mediaanloon van 3.728 euro, waar de helft van de werknemers minder verdient. De leeftijd, het beroep en de sector zijn de voornaamste factoren die deze verschillen verklaren, met als opvallende bevinding dat directeurs van grote ondernemingen 189% meer verdienen dan het gemiddelde.

26/09/2024

1 op 2 Belgen werkt regelmatig over

Uit de Protime Tijdbarometer blijkt dat 50% van de Belgische werknemers regelmatig overuren presteert, veelal door onvoorziene omstandigheden (34,8%) of hoge werkdruk (33,7%). Deze cijfers benadrukken de noodzaak voor bedrijven om de werkbelasting te beheersen en overuren te beperken.

24/09/2024

Het cijfer: 80%

België telt meer dan een half miljoen langdurig zieken. In 2023 werden meer dan 80% van de 22.800 werknemers die teruggeroepen werden, ontslagen wegens “medische overmacht”, terwijl slechts 18% een formeel re-integratietraject startte. De hervorming van 2023 maakt ontslag een steeds vaker gekozen optie boven re-integratie.

20/09/2024

Onderaannemingsketens in Belgische bouwsector: tot 7 lagen en 22% buitenlandse onderaannemers

Nieuw onderzoek van HIVA-KU Leuven toont aan dat bouwprojecten in België tot wel 7 lagen van onderaanneming kunnen hebben. Gemiddeld telt een project met een waarde van €500.000 of meer 16,5 onderaannemers, waarvan 22% uit het buitenland komt. Dit heeft gevolgen voor kwaliteit, transparantie en arbeidsomstandigheden.

19/09/2024

Leeftijdsdiscriminatie op de Belgische werkvloer

Generatieclichés leiden nog te vaak tot leeftijdsdiscriminatie op de Belgische werkvloer. Zo zegt 1 op de 5 bedienden omwille van hun leeftijd benadeeld te zijn. Een kwart van hen overwoog hierdoor om van werkgever te veranderen. Bright Plus pleit voor een leeftijdsinclusief HR-beleid om dit aan te pakken.

19/09/2024

47% van Belgen vindt hun loonpakket eerlijk

Het vertrouwen in de rechtvaardigheid van het loonpakket bij Belgische werknemers stijgt. Bijna de helft van de Belgen (47%) vindt hun loon eerlijk ten opzichte van collega’s, en 44% ten opzichte van de arbeidsmarkt. Deze positieve trend, onthuld door een internationaal onderzoek van SD Worx, benadrukt het belang van transparantie en een strategisch loonbeleid.

19/09/2024

België zakt naar de 52e plaats in de ManpowerGroup’s 2024 Total Workforce Index

België zakt naar de 52ste plaats op de Total Workforce Index van ManpowerGroup, een daling van twee plaatsen. Deze index meet de aantrekkelijkheid van arbeidsmarkten wereldwijd op basis van vaardigheden, arbeidskosten, wettelijk kader en productiviteit. De nieuwe maatstaven voor AI en duurzaamheid tonen aanzienlijke verschuivingen in de rangschikking. België blijft achter bij veel Europese landen door hoge arbeidskosten en een rigide wettelijk kader.

19/09/2024

Preventie van werkgerelateerde hart- en vaatziekten

Werkgerelateerde hart- en vaatziekten zijn na arbeidsongevallen de belangrijkste oorzaak van werkgerelateerde sterfte in België en de EU. Lange werkuren, nachtwerk en blootstelling aan vervuilende stoffen verhogen het risico. Het artikel legt uit welke stappen preventieadviseurs kunnen ondernemen om de werkplek te verbeteren en deze ernstige aandoeningen te helpen voorkomen.