Real Time News
for Human Resources Governance

Naar vaccinatiecentrum tijdens werkuren?

Een werknemer mag naar een extern vaccinatiecentrum tijdens de werkuren, mits hij/zij een doktersattest heeft waarin staat dat de inenting niet mogelijk was buiten de werkuren. Het gaat dan om een gewettigde maar onbezoldigde afwezigheid. Er is een wet op komst die de zaken verandert. De werkgever zal loon verschuldigd zijn tijdens de afwezigheid.

Mag een werknemer zich laten vaccineren tijdens de werkuren? (Acerta)

Vraag naar STEM-profielen swingt de pan uit

De vraag naar werknemers met expertise in science, technology, engineering en mathematics (STEM) stijgt enorm. Cruciale sectoren in de nieuwe economie hebben ze hard nodig. België is niet goed bezig, aldus de topman van dienstverlener SThree. Terwijl in de lockdown onze werknemers werden betaald om thuis te zitten, waren het in buurlanden Nederland en Duitsland de werkgevers die betaald werden om onder meer hun mensen bijkomende opleidingen te laten volgen.

Schaarste STEM-profielen sinds Covid-19 acuter dan ooit (SThree)

Bedrijfsarts moet contactopsporing doen

22/01/2021

Een KB legt tijdelijk nieuwe prioriteiten op aan de arbeidsartsen. Zij moeten hoogrisicocontacten in de onderneming identificeren, quarantaineattesten verstrekken, werknemers doorverwijzen naar Covid-19 tests of die zelf afnemen. Taken die niet in verband staan met de strijd tegen het virus moeten desnoods wachten.
 
Versterkte rol van de bedrijfsarts in de strijd tegen covid-19 (FOD Werk)

Voor de specialisten: Werkinstructie voor contact tracing van het VVIB (FOD Werk - BeSWIC)

Ander nieuws van de dag

Europa geeft België munitie voor tijdelijk verbod op reisplezier (De Tijd): veel kans dat de Belgische overheden vandaag drastische reisbeperkingen afkondigen, grenscontroles inbegrepen

Vrijwilligerswerk: loonplafonds 2021 (Securex): de bedragen van de fiscaal en sociaal vrijgestelde onkostenvergoedingen voor vrijwilligers voor 2021 zijn bekend

Grensarbeiders - Vergeet de formaliteiten niet aan het begin van het jaar (Securex)

Thuiswerkdagen bij internationale tewerkstelling geneutraliseerd tot 30 juni 2021 (EasyPay Group)

Provisie vakantiegeld 2021 (Group S)

Virtueel vergaderen? 8 tips voor een efficiënte online meeting (Bright Plus)

Hoe organiseert u EHBO in uw bedrijf? (Mensura): gedetailleerd roadbook voor wie er nog geen werk van maakte

Tips om digitale oogvermoeidheid te vermijden (Idewe)

Nieuw: overzicht bedragen sociale uitkeringen (ACV)

Controles op telewerk verlengd en verstrengd

Het zou stil moeten zijn op de wegen, maar dat is niet het geval. De SIOD verlengt daarom de flitscontroles op het verplicht thuiswerken in de tertiaire sector tot eind februari, een maand langer dan oorspronkelijk gepland. Bovendien zullen de inspectiediensten repressiever optreden. Een inbreuk kan een werkgever forse geldboetes kosten.

COVID-19: verlenging van de flitscontroles op telewerk in de tertiaire sector (februari 2021) (Partena Professional, met tips over hoe je je kan voorbereiden op een inspectie)

Corona : blijf in uw kot! Ook om te telewerken (Ella / SD Worx)

Arbeidsinspectie blijft aandringen op thuiswerk (WoltersKluwer)

Voorzichtig zijn met video-ontslag

Een ontslag met opzeggingstermijn betekenen via een videogesprek is geen goed idee, legt Catherine Legardien van Partena Professional uit. Immers, het ontslag zelf is geldig maar de werknemer moet de opzegging niet presteren en kan de onmiddellijke betaling eisen van de ontslagvergoeding. "Ook in de gevallen waarin de beëindiging wettelijk wél kan via video, is dit af te raden."

Mag een werknemer worden ontslagen via videoconferentie? (Partena Professional)

Arbeidshof geeft kaderleden vakbondsrechten

De cao van de chemiesector bepaalt dat kaderleden niet meetellen om het aantal vakbondsafgevaardigden te bepalen en dat zij geen deel mogen uitmaken van de vakbondsafvaardiging. Het Arbeidshof van Antwerpen heeft deze bepalingen ongeldig verklaard. Dergelijke bepalingen komen ook voor in andere sector-cao's. Volgens Securex zijn de sociale partners nu aan zet. "Onderneem zelf nog geen actie."

Arbeidshof Antwerpen: ook kaderleden kunnen deel uitmaken van de vakbondsafvaardiging (Securex)

Verkorte opzegtermijn onterecht toegepast

De onterechte toepassing van de (goedkope) verkorte opzegtermijn van 26 weken bij het naderen van de pensioenleeftijd heeft een werkgever een veroordeling gekost voor de arbeidsrechtbank. In werkelijkheid, zo vond de rechtbank, ging het om een ontslag op basis van leeftijd - wat discriminatie uitmaakt. De werkgever moet een aanvullende opzeggingsvergoeding en een schadevergoeding van 22.600 euro betalen.

Arb.rb.Anwerpen, 8-12-2020 (vonnis, pdf)

Brits virus snijdt versoepeling de pas af

Het opduiken in België van de erg besmettelijke Britse variant van het coronavirus verkleint aanzienlijk de kans op spoedige versoepelingen van de semi-lockdown. Het stilleggen van het sociaal leven is immers de basisvoorwaarde om de verspreiding tegen te gaan. De landsgrens gaat (wellicht) niet dicht, maar beperkingen van de reismogelijkheden liggen op de tafel.

Britse variant houdt ons veel langer op slot (De Tijd)

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren.

Wij plaatsen ook analytische, advertentie- en socialemediacookies; klik op Meer informatie om deze te weigeren.