Real Time News
for Human Resources Governance

Je medewerker is verkozen: wat nu?

16/10/2018

Misschien stapt een dezer dagen een medewerker jouw kantoor binnen om te melden dat hij/zij verkozen is en een mandaat zal opnemen. Dan is het tijd om de regeling over politiek verlof nog eens door te nemen. Daarin is sprake van het recht op afwezigheid van het werk, van de doorbetaling van het loon (je recupereert dat achteraf) en van ontslagbescherming. Uitleg bij Acerta.

Politiek verlof als uw werknemer verkozen is? (Acerta)

Deadlines in zicht: haal je agenda erbij

Even herinneren aan enkele deadlines... Eind deze maand moet het jaarlijks actieplan welzijn ingediend zijn. Uiterlijk 15 december dienen de vervangingsdagen voor de wettelijke feestdagen in 2019 uit te hangen. In veel gevallen gaat het hier enkel over de nationale feestdag 21 juli, die op een zondag valt. En uiterlijk eind december moeten de collectieve sluitingen in 2019 vastliggen.

Jaarlijks actieplan 2019: indienen vóór 1 november (Group S)

Wacht niet langer om de vervangingsdagen voor de feestdagen in 2019 vast te leggen (Securex)

Collectieve sluiting in 2019: deel de datum mee vóór 1 januari 2019 (Partena Professional)

SECUREX: Helemaal mee met de sociale actualiteit

De sociaaljuridische actualiteit staat niet stil. Daarom maakt Securex voor u een selectie van de belangrijkste HR-maatregelen. Hoe maakt u langer werken aantrekkelijk? Is het al mogelijk om loopbaansparen in te voeren in uw onderneming? En hoe zit het nog met het mobiliteitsbudget? Dankzij het webinar Sociale Actualiteit bent u weer helemaal mee op een uurtje tijd!
Advertorial

Kritische blog is geen grond voor ontslag

Het Arbeidshof heeft het ontslag om dringende reden afgewezen van een beschermde werknemer die ondanks een formeel verbod een besloten blog had opgezet waarin kritische uitlatingen over de bedrijfsleiding stonden. De directie had een hele reeks argumenten op tafel gelegd, maar zij verloor het pleit over de hele lijn. Het arrest benadrukt dat de vrije meningsuiting een grondrecht is.

De liberté d'expression à motif grave (analyse in L'Echo door gespecialiseerd consultant Patrice Bonbled)

"Ga tijdens de lunchpauze daglicht tanken"

12/10/2018

In het donker naar het werk, de hele dag in een kantoor, in het donker terug naar huis, en dan nog eens die vervelende uurwisseling daar bovenop: de winter verhoogt het risico van stress en van een verstoring van het slaapritme. Een interessant artikel van Attentia leert hoe werknemers zich kunnen wapenen tegen die "aanslag" op het lichaam. Eén tip luidt: zorg dat je 's middags even in de buitenlucht bent, een kwartiertje daglicht doet al wonderen.

Herfst en winteruur werken stress in de hand (Attentia)

Binnenkort (en misschien voor de laatste keer?) overschakelen naar winteruur (EasyPay Group)

Wat je moet weten over educatief verlof

12/10/2018

Oktober is de maand waarin veel werknemers zich inschrijven voor een opleiding die hen het recht heeft afwezig te blijven van het werk. Maar trop is te veel. Wil je de spelregels van het Betaald Educatief Verlof doornemen, dan is dit dus het moment. Weet, bijvoorbeeld, dat de werknemer uiterlijk op 31 oktober zijn attest moet binnenbrengen. Hieronder vind je links naar basisinfo.

Niemand op de werkvloer omwille van het betaald educatief verlof, kan dat? (Securex)

Betaald educatief verlof - De 'to do's' van uw werknemer  (Securex)

Educatief verlof: planningsregels (Acerta)

"Zelf je loon kiezen? Bij ons werkt dat."

Bij het Londense bedrijf Smarkets kiest de werknemer al 3 jaar in alle openheid zelf zijn salaris. Soms volgt dan een pittige discussie onder collega's. Meestal blijkt het verlangen naar een goede verstandhouding de gretigheid in toom te houden. Om de 6 maanden word je geëvalueerd. Volgens ceo Jason Trost biedt het systeem meer voordelen dan nadelen.

Wat gebeurt er als werknemers zelf hun salaris mogen kiezen en collega’s bepalen of dat te hoog of te laag is – dit bedrijf probeerde het uit (Business Insider)

Regering sleutelt opnieuw aan SWT

11/10/2018

Voor werknemers van wie het ontslag betekend wordt na 30 oktober - deze maand dus - zit een verstrenging van de voorwaarden voor SWT in de pijplijn. In het algemene stelsel (cao nr. 17, vanaf 62 jaar) stijgt het minimale beroepsverleden tot 41 jaar voor mannen en 35 jaar voor vrouwen. In aantocht zijn ook aangepaste regels bij herstructurering en voor bedrijven in moeilijkheden.  

SWT alweer een beetje strenger (Ella / SD Worx)

Krapte maakt retentie (nog) niet duurder

Voorlopig dwingen de spanningen op de vacaturemarkt de werkgevers nog niet tot extra loonsverhogingen om hun bedienden aan boord te houden. Dat meldt Acerta. Cafetariaplannen halen waarschijnlijk voor een deel de druk van de ketel. Opmerkelijk: wie minder dan 10 jaar in dienst is, maakt een veel grotere kans op een forse salarisstijging.

4 op 5 bedienden kregen gemiddeld 22,6 euro erbij in eerste jaarhelft (Acerta)

Spreken jouw medewerkers (en jijzelf) al emoji?

De snelst groeiende taal ter wereld, emoji, komt ook op de werkvloer van pas. Teamleden winnen er tijd mee - althans, als ze uit de 2800 erkende mini-afbeeldingen de juiste gebruiken. Onhandigheid wordt stilaan gezien als een teken van digitale ongeletterdheid. Op zijn blog vat samenwerkingsplatform Trello het allemaal mooi samen in een infografiek.

The Emoji Guide To Team Productivity (Trello)

Start je zo ongeveer van nul, dan is dit document van de permanente vorming van KU Leuven bruikbaar: Emoji (pdf, 28 blz., rechtstreekse download)

"Aftellen naar sociale verkiezingen is al begonnen"

Opgelet als jouw bedrijf flirt met de personeelscijfers die bepalen of er al dan niet sociale verkiezingen zullen vereist zijn in mei 2020. Volgens SD Worx is een wetswijziging op til, die van de gemiddelde tewerkstelling in het zopas begonnen kwartaal de drempelwaarde maakt. Dat is een vervroeging. De wijziging zou onmiddellijk van kracht worden.

Sociale verkiezingen 2020: de telling start vanaf … vorige maandag! (Ella / SD Worx)

Lonen en voordelen in de lift

In een jaar tijd zijn de maandlonen met 4 tot 5 procent toegenomen tot gemiddeld 3329 euro bruto. De mediaan bedraagt nu op de kop 3000 euro. Het aantal extralegale voordelen per werknemer klom tot gemiddeld 4,5. Meest verspreid zijn maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering, groepsverzekering, ecocheques en een gsm of smartphone. Dat blijkt uit de Loonwijzer van Jobat, die gebaseerd is op een peiling bij 20.000 werkenden.

Belg verdient 3.329 euro bruto per maand (Jobat)

We use cookies on our website to support technical features that enhance your user experience.

We also use analytics & advertising services. To opt-out click for more information.