Real Time News
for Human Resources Governance

Veel meer zieken werken altijd door

Sinds corona is het aantal werknemers die altijd blijven (tele-)werken wanneer zij ziek zijn met 41% gestegen. Eén werknemer op 7 doet nu aan wat Securex "structureel presenteïsme" noemt. Vroeger was dit één op 10. De trend is vooral te merken bij hoogopgeleiden en bedienden in de privé. Geen goede zaak, want er is een verband tussen niet uitzieken en burn-out en andere klachten.

Één op zeven zieke werknemers werkt altijd door (Securex)

Hoe hou jij toptalent aan boord?

Bedrijven hebben de grootste moeite met vacatures in te vullen. Daarnaast heeft talent nog nooit zoveel keuze gehad.  Vergeet daarom niet dat je meest waardevolle activa, je personeel, niet blind is voor de opportuniteiten op de arbeidsmarkt. Hoewel een focus op rekrutering belangrijk is, is het behoud van werknemers minstens even belangrijk.
Advertorial

"Werkgever, maak mondmasker opnieuw verplicht"

Het coronavirus is terug van nooit weggeweest en dat laat zich vooral voelen in de werkende populatie. Attentia adviseert enkele basisregels van de coronapreventie op de werkvloer opnieuw in te voeren - in de eerste plaats de mondmaskerplicht.

Stijgende coronacijfers (Attentia)

Hoe ‘coronatweelingbroers’ ons opnieuw bij de lurven hebben (De Standaard, beperkte toegang)

Recentste epidemiologische situatie (Sciensano)

Lees ook: 75% van de bedrijven houdt toch vast aan coronamaatregelen op de werkvloer (Liantis)

Corona-werkloosheid onterecht? Dan dreigen hoge kosten

Wanneer een werkgever volgens de RVA oneigenlijk gebruik maakte van tijdelijke werkloosheid corona, dan moeten de werknemers het ontvangen dopgeld terugbetalen. Zij zullen dan niet anders kunnen dan zich tegen hun werkgever keren om een schadevergoeding wegens het verlies van loon te vorderen. Uitleg over de procedures door Commit advocatenkantoor.

Corona hebben we (bijna) overleefd. Maar overleven we ook... (Commit advocatenkantoor)

Meer interims met optie vast contract

Een tijdelijke job met optie op een vast contract, het komt steeds vaker voor. Rekruteringsspecialist Robert Half stelt vast dat er in de eerste helft van dit jaar 18% méér dergelijke vacatures waren dan in de tweede helft van vorig jaar. “Als een soort proefperiode kan deze aanpak enorm voordelig zijn voor zowel werkgevers als werknemers.”

Steeds meer tijdelijke jobs als opstapje naar vast contract (Robert Half)

Ander nieuws van de dag

Een jobpourmoi (VDAB en Actiris): werkzoekenden uit Brussel worden aangespoord om ook te zoeken in de brede Vlaamse omgeving. Duizenden vacatures staan daar open. Een interactieve kaart toont de verplaatsingstijden

Op vakantie met de bedrijfswagen: veelgestelde vragen (Acerta)

Helft vrouwen in selectiecomité federale topjobs (De Tijd)

Financiële steun naar aanleiding van de Brexit (HDI sociaal secretariaat)

Nieuwe regels rond akoestiek in open kantoorruimtes (Liantis)

Flitscontroles land- en tuinbouwsector in september 2022 (Besox)

Het cijfer: 9

24/06/2022

Antidepressiva worden ingenomen door 9% van de bevolking, zo leren de terugbetalingsgegevens van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Vrouwen, ouderen en personen met een armoederisico zijn oververtegenwoordigd. Details

Kosten op fiscale fiche: minister verduidelijkt

24/06/2022

Op de fiscale fiche 281.10 of 281.20 moet de werkgever vermelden welke kostenvergoedingen aan de werknemer resp. bedrijfsleider werden betaald. Maar wat als het gaat om facturen op naam van de vennootschap, waarvan de werknemer of bedrijfsleider de betaling heeft voorgeschoten? Antwoord van de minister: in zo'n geval moet het bedrag niet op de fiche.

Kosten eigen aan de werkgever op fiche: niet voor facturen op naam werkgever (SD Worx)

Werkbaar werk: genderkloof neemt toe

Amper 47% van de vrouwelijke loon- en weddetrekkenden heeft werkbaar werk. Dat is aanzienlijk minder dan de mannen (53%). Bovendien is het verschil tussen de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid. Een deel van de verklaring is dat veel vrouwen actief zijn in de zorg en het onderwijs. Dat zijn sectoren met een hoge werkdruk en veel werkstress.

Groeiende genderkloof voor werkbaar werk (SERV)

Rapport werkbaar werk door een genderbril 2022 (Stichting Innovatie & Arbeid, pdf, 54 blz.)

Ander nieuws van de dag

Leasetarieven bedrijfswagens schieten omhoog (De Tijd, voor abonnees): de leasingtarieven van bedrijfswagens met een klassieke benzine- of dieselmotor waren in april bijna 12 procent hoger dan een jaar eerder. Inclusief brandstof zijn de kosten met bijna 20 procent gestegen. Is het tijd om te wisselen, dan heb je voor hetzelfde budget nu een kleinere auto

Jaarlijkse fiche over aanvullend pensioen wordt transparanter (De Tijd): de voorstellen van de minister voor Pensioenen Karine Lalieux liggen vandaag op de tafel van de ministerraad

De kaap van 1,2 miljoen zelfstandigen is bereikt in 2021 (RSVZ)

Lood in het bloed: word strenger aub

Hoeveel lood in het bloed van een werknemer of werkneemster is aanvaardbaar? Internationaal is er een duidelijke tendens naar strengere grenswaarden, noteert Liantis. Reglementair verandert er in België voorlopig niets. Toch is het goed te anticiperen op een aanpassing. "In elk geval moet er een dalende trend in de meetresultaten merkbaar zijn."

Aanpassing grenswaarden lood (Liantis)

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren.

Wij plaatsen ook analytische, advertentie- en socialemediacookies; klik op Meer informatie om deze te weigeren.