Real Time News
for Human Resources Governance

Verlengde schoolvakantie: ouders mogen thuisblijven

De herfstvakantie in het onderwijs wordt verlengd met 9 en 10 november. Ouders die geen andere oplossing hebben, zullen voor die dagen tijdelijke werkloosheid wegens overmacht mogen inroepen en dan recht hebben op een uitkering. De RVA zal laten weten welke de procedure zal zijn.

Herfstvakantie verlengd: tijdelijke werkloosheid wegens overmacht? (Partena Professional)

Lees ook: Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht kan langere herfstvakantie opvangen (Liantis)

Verzuim nu al op piekniveau 1ste golf

De economie geraakt niet terug op gang. Dat laat zich voelen in de tewerkstellingscijfers. Nog voor de nieuwste verstrengingen hun effect lieten voelen, zagen de experts van de Economic Risk Management Group een absenteïsme dat vergelijkbaar is met de piek in de lentelockdown.

Zelfs nog vóór de volledige negatieve impact van de recentste beperkende maatregelen bleef het herstel van de Belgische economie slabakken (Economic Risk Management Group, Nationale Bank)

Lees ook: Kort ziekteverzuim fors afgenomen sinds lockdown (Acerta)

Blauwlichtbril is goed voor thuiswerkers

In een lockdown spenderen werkers en hun gezinsleden, schoolgaande kinderen inbegrepen, ook 's avonds veel tijd voor schermen: laptops, desktops, tablets, televisies, smartphones. Het dragen van brillen die blauw licht filteren verbetert de kwaliteit van de slaap en van de arbeidsprestaties de volgende dag, zo blijkt uit nieuwe research.

Blue-light glasses improve sleep and work productivity (Indiana University)

Ceo ontslagen nadat hij stagiair mep gaf

Elke klap in het gezicht van een ondergeschikte is een dringende reden tot ontslag, ook als het de algemeen directeur zelf is die de klap uitdeelt. Dat zegt het Brusselse Arbeidshof. Tijdens een voetbalmatch had de man een oorvijg gegeven aan een jonge stagiair die volgens hem niet genoeg liep. Binnen de drie dagen, en na een onderzoek van de feiten, werd de directeur op staande voet ontslagen door de raad van bestuur. Het Arbeidshof bevestigde dat de raad correct had gehandeld.

Frapper un subordonné est un motif grave justifiant le licenciement immédiat (La Libre)

"Breng voor iedereen vereenvoudigde procedure terug"

23/10/2020

Sommige horeca-toeleveranciers die geen werk hebben voor (een deel van) hun bedienden, maar die hen niet willen afdanken, kunnen nog enkel een beroep doen tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen. Maar dan moeten zij eerst zelf erkend worden als onderneming in moeilijkheden. En er is ook een wachttijd. "Laat ons terugkeren naar de veralgemeende toepassing van de vereenvoudigde procedure."

Sluiting horeca versterkt roep om algemene vereenvoudigde procedure tijdelijke werkloosheid (Liantis)

Ander nieuws van de dag

Mentaal welbevinden daalt richting niveau lockdown (UAntwerpen): volgens de jongste enquête in de Grote Coronastudie gaat het mentale welbevinden bij alle bevolkingsgroepen en in alle provincies de verkeerde richting uit, maar in het bijzonder bij deelnemers die werkzaam zijn in het onderwijs en de gezondheidszorg

Coronacrisis: uniek partnership Brussels Airlines en Randstad (Randstad): het uitzendbedrijf gaat opdrachten zoeken voor tijdelijk werklozen van de luchtvaartmaatschappij, die hen bovenop hun nieuwe loon de bedrijfspremie verder zal blijven betalen

Lichaamstaal tijdens videovergaderingen: waar moet je op letten? (NCOI Learning)

Gespecialiseerde profielen erg gewild in financiële sector (Robert Half)

Foute kandidaat weer je best niet via rechtbank

Wil je een kandidaat voor de sociale verkiezingen laten schrappen van de lijst, omdat je vermoedt dat het hem of haar alleen te doen is om de ontslagbescherming, dan moet je naar de rechtbank. Maar slechts één keer op 5 haalt de werkgever daar zijn gelijk. Bovendien kan die démarche 5 keren op 5 foute effecten hebben binnen de organisatie. Je pakt het beter anders aan, betoogt Jan Vanthournout van SD Worx.

Misbruik kandidatuurstelling bij sociale verkiezingen: vernietiging in slechts in 1 op 5 dossiers (SD Worx)

Corona-koorts flakkert op, werkgevers verdeeld

22/10/2020

Met de dag klinkt de roep om een tweede lockdown luider. Morgen, vrijdag, moet de veiligheidsraad knopen doorhakken. De zorg vraagt een drastische aanpak, de werkgevers reageren verdeeld. De retail wil de kerstperiode redden, desnoods door een snelle verscherping van de huidige maatregelen. Warenhuisketens roepen hun klanten op alléén te komen winkelen. Maar de middenstandsorganisaties Unizo en UCM vrezen het ergste voor de economie als het land opnieuw op slot gaat.

Supermarkten roepen op om opnieuw alleen te gaan winkelen (Metro)

Un nouveau lockdown n'est pas une option (UCM)

Is een nieuwe lockdown de enige optie? (Terzake, Canvas, woensdag 21/10, 37 minuten, over de dramatische situatie in de Waalse zorgsector)

Langere quarantaine wordt kopzorg

Waar thuiswerken geen optie is, zal de verlenging van de quarantaine van 7 naar 10 dagen mogelijk voor problemen zorgen. Denk aan fabrieken, bouwwerven en productieateliers, maar ook aan, bijvoorbeeld, buurtsupermarkten. De Confederatie Bouw heeft zich aan het cijferen gezet. 2,15 % van de beroepsbevolking zal in quarantaine zijn. In de bouw gaat dat om 4600 medewerkers.

Langere quarantaine voedt vrees voor personeelstekorten (De Standaard)

Quarantaine prolongée : la production de la construction doit être garantie (Confédération Construction, nog niet online in het Nederlands)

Videobellen kunnen ze nu, maar zijn ze nog loyaal?

Zijn we te veel bezig geweest met technologie? 3 op 10 werknemers voelen zich vandaag minder loyaal tegenover hun werkgever dan voor de coronacrisis. De helft heeft geen goed gevoel meer bij zijn baan. Hoofdreden: een gemis aan mentale en fysieke ondersteuning door de werkgever, net nu de nood daaraan groter is geworden. Het jongste Hays-onderzoek is een wake-up call.

1 op 3 werknemers minder loyaal na eerste coronagolf (Hays)

Lees ook:

Personeelsenquêtes: stel vooral de juiste vragen (HR Alert, 21 oktober 2020)

Drie op vier medewerkers tevreden over veiligheid op de werkvloer tijdens corona (Acerta): een positiever geluid dan in de Hays-enquête

Ander nieuws van de dag

Opnieuw telewerken: wat zijn de belangrijkste dingen om te weten? (Partena Professional)

Wat als je medewerker coronasymptomen vertoont? (Liantis, met flowcharts)

Coronavirus: uw werknemer keert terug uit vakantie in het buitenland in een corona-risicogebied: wat kan u doen als werkgever? (UPDATE) (Group S)

Tweede coronagolf: op welke steunmaatregelen heeft u recht? (Securex)

Nieuwe overeenkomst voor uitwisseling personeel (Verso): de werkgevers in de ernstig getroffen social-profitsector gaan personeel uitlenen aan elkaar

Vlaamse ondersteuningspremie aangepast (Besox): vereenvoudiging en uitbreiding van de VOP, bestemd voor werkgevers die een persoon met een arbeidshandicap aanwerven en tewerkstellen

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren.

Wij plaatsen ook analytische, advertentie- en socialemediacookies; klik op Meer informatie om deze te weigeren.