HR Alert
close Open
HR Alert

HR Alert biedt u de essentie van HR-nieuws in België!

Schrijf je in op de nieuwsbrief
29/04/2025

Het cijfer: 73%

België scoort goed op het gebied van medewerkerstevredenheid en motivatie, met 73% van de werknemers die tevreden zijn met hun werk. Daarmee staat België in de Europese top vijf. Met 66% van de Belgen die gemotiveerd en gepassioneerd aan het werk zijn, ligt het land in de top drie.

29/04/2025

Twee jaar recht op deconnectie: theorie en praktijktips

Onderzoek toont aan dat 60% van de Vlaamse bedienden nog steeds buiten de werkuren berichten krijgt, ondanks het wettelijke deconnectierecht. Dat gebrek aan grenzen leidt tot stress en beïnvloedt de aantrekkelijkheid van werkgevers. Robert Half benadrukt dat werkgevers zich kunnen onderscheiden door duidelijke deconnectie-afspraken te maken. Mensura voegt hieraan toe dat een flexibel beleid, afgestemd op individuele behoeften, cruciaal is voor het succes van de deconnectie in de praktijk.

29/04/2025

Onderzoek: Wie kiest voor de gecomprimeerde werkweek – en wie niet?

Uit interdisciplinair UGent-onderzoek blijkt dat voltijdse gecomprimeerde werkweken vooral aantrekkelijk zijn voor werknemers die structureel overuren presteren. Voor wie deeltijds werkt om gezinsredenen, is de regeling minder geschikt en kan het leiden tot conflicten met het privéleven. Maatwerk blijft dus essentieel en, indien mogelijk, bied je best flexibele regelingen aan.

29/04/2025

Ziekteverzuim in België: oorzaken en aanbevelingen

Twee recente studies tonen een verdere stijging in ziekteverzuim in België. Securex meldt recordniveaus van langdurig ziekteverzuim, vooral in de zorg- en dienstenchequesector, en benadrukt het belang van preventie en re-integratie. Partena Professional laat zien dat (voornamelijk kort) ziekteverzuim dubbel zo hoog is in grotere bedrijven, met aanbevelingen voor gerichte verzuimmaatregelen.

25/04/2025

Het cijfer: 47,4%

Met een aantrekkelijkheidsscore van 47,4% wordt de luchtvaart volgens Employer Brand Research de meest aantrekkelijke sector in 2025. Dit is de eerste keer sinds 2009 dat de farmaceutische sector niet op de eerste plaats staat. Nieuwsgierig naar de aantrekkelijkheid van sectoren en grote bedrijven in België? Download het rapport met de volledige resultaten via de website van Randstad.

25/04/2025

Grote wijzigingen in de reactivering van arbeidsongeschikte mensen

Om langdurige arbeidsongeschiktheid tegen te gaan, introduceert een ontwerp van Koninklijk Besluit een aantal wijzigingen in de Codex over het welzijn op het werk die op 1 januari 2026 van kracht worden. Het doel is om langdurige arbeidsongeschiktheid te voorkomen door middel van vroegere opvolging en een preventieve aanpak, evenals meer samenwerking tussen de betrokken partijen (bijvoorbeeld bedrijfsarts en huisarts). Attentia geeft een beknopt overzicht en illustreert het re-integratieproces met een handige infographic.

24/04/2025

Het cijfer: 7

Iedereen leert het liefst op zijn eigen manier. Onderstaand artikel geeft een overzicht van de 7 populairste leervoorkeuren onder medewerkers. Voor werkgevers betekent dit dat een eenzijdig leeraanbod niet langer volstaat. Een gevarieerd, toegankelijk en zichtbaar leerklimaat is essentieel om medewerkers te blijven ontwikkelen én te binden.

24/04/2025

Economische onzekerheid remt jobmobiliteit af

In Q1 2025 werden 16,2% minder contracten van onbepaalde duur afgesloten dan een jaar eerder. Vooral jongeren en 55-plussers vinden moeilijker een nieuwe job. Voor werkgevers is dit een signaal: wie inzet op stabiliteit én ontwikkeling, blijft aantrekkelijk in een voorzichtige arbeidsmarkt.

22/04/2025

Het cijfer: 2.745

In maart 2025 gingen 2.745 jobs verloren door faillissementen, een stijging met 6,7% t.o.v. februari. Vergeleken met maart 2024 is dat +32,4%. Vooral in Vlaanderen (+81,4%) en in sectoren als bouw en handel liep het banenverlies fors op.

22/04/2025

Verplichte mobiliteitsbudget vanaf 2026

Hoewel de invoering van een verplicht mobiliteitsbudget vanaf 2026 voor werknemers met recht op een bedrijfswagen deel uitmaakt van het Paasakkoord, staat die verplichting niet in het wetsontwerp. De regering heeft momenteel enkel een principeakkoord. Werkgevers zijn dus nog niet verplicht, maar bereiden zich best al voor: denk na over de berekening, inhoud en afstemming met cafetariaplannen.

22/04/2025

Functierelevantieverlies bij oudere werknemers verhoogt absenteïsme

Oudere werknemers met verouderde vaardigheden voelen zich vaker minder nuttig en verbonden met hun job. Dit functierelevantieverlies leidt tot stress, lagere betrokkenheid en meer absenteïsme – een vaak onderschat risico binnen het welzijnsbeleid. Via onderstaand artikel ontdek je 5 praktijktips om functierelevantieverlies tijdig aan te pakken.

18/04/2025

Het cijfer: 65%

Werknemers met fysiek zwaar werk, zoals in de bouw, lopen tot 65% meer risico op een slechtere gezondheid en vroegtijdig overlijden door hart- en vaatziekten. Variatie in taken en herstelmomenten zijn cruciaal om de negatieve impact van fysieke arbeid te beperken.

18/04/2025

Paasakkoord: wat betekent het voor werkgevers?

De federale regering begint haar beleidsintenties uit februari 2025 te vertalen in concrete maatregelen. Het Paasakkoord bevat voorstellen rond loonvoordelen, tewerkstellingsstimuli, ziekte en re-integratie. Zo zou o.a. de werkloosheidsduur beperkt worden, lasten op lage lonen verlaagd worden, SWT uitgefaseerd worden, en ook de re-integratieverplichtingen voor zieken en bedrijfswagenfiscaliteit zouden veranderen. Sommige maatregelen zijn nog in ontwerpstadium, dus wijzigingen zijn mogelijk.

18/04/2025

Tewerkstelling van mensen met een beperking daalt

Ondanks de algemene stijging van de tewerkstellingsgraad daalt het aandeel werknemers met een beperking licht. In de privésector is gemiddeld 1 op de 431 werknemers een collega met een beperking. Kleine bedrijven doen het opvallend beter. De misvatting dat grote aanpassingen nodig zijn, blijft nochtans hardnekkig bestaan.