Real Time News
for Human Resources Governance

"Tijd om talentencrisis samen aan te pakken"

De snelle veranderingen op de arbeidsmarkt confronteren de werkgevers met een talentencrisis die ongezien is. Alle actoren moeten dringend samen een actieplan opstellen om de kloof tussen de vraag en het aanbod van vaardigheden te verkleinen. Zo luidt de oproep van Sébastien Delfosse, topman van ManpowerGroup Belux. Drie werkgevers op 4 krijgen hun vacaures niet ingevuld.

76% van de Belgische werkgevers ondervindt moeilijkheden om hun vacatures in te vullen... (ManpowerGroup)

Hoe we onze organisatie dankzij digitalisering kunnen heruitvinden

De snelheid waarmee technologische ontwikkelingen elkaar opvolgen, is verbluffend. Onze manier van werken is sterk veranderd en als hr-professional is het noodzakelijk om hier vlot op in te spelen. Daarom laten we graag Thierry Geerts, topman van Google België en Luxemburg, aan het woord.
Advertorial

Hyperdiverse werkvloer managen? Yes, we can

Belgische werkgevers scoren meer dan behoorlijk wat betreft diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek. Merkwaardig is de case van de logistieke dienstverlener Bleckmann die in 7 vestigingen in België 600 vaste personeelsleden van 50 nationaliteiten tewerkstelt. Iederéén kan snel doorgroeien, teams functioneren niet noodzakelijk in het Nederlands, het Frans of het Engels, en af en toe duikt op de werkvloer een hamburgertent of een dj op.

7 op de 10 bedrijven in België heeft actief neutraal aanwervingsbeleid (SD Worx)

Besparen op jouw loonkosten?

Dat kan! Tijdens een gratis Webinar vertellen onze HR specialisten jou alles over alternatieve verloningen. Zowel jij als werkgever als jouw werknemers halen hier voordeel uit!
Advertorial

Dichterbije werkgever krijgt voorkeur

De meeste werknemers denken dat zij tegenwoordig snel een andere werkgever zouden vinden. Zij zijn het sterkst geneigd die stap te zetten als daardoor de woon-werkafstand korter wordt. Andere overwegingen zijn jobinhoud, werkzekerheid, de mogelijkheid tot thuiswerken (een nieuwe factor in deze top-5) en de verhouding tot de collega's.

Meer dan 6 op de 10 Belgen denken binnen paar maanden elders gelijkaardige job te vinden (StepStone)

Telewerkvergoeding lijkt te plafonneren

In februari ontvingen 4,9% van de werknemers een telewerkvergoeding. Sindsdien daalt het percentage lichtjes. Gemiddeld bedraagt het forfait nu 67 euro netto per maand, eveneens een lichte daling. Alles bijeen heeft sinds juli 2019 5,5% van de werknemers op een gegeven moment deze vergoeding ontvangen, dat is 32 keer méér dan voor de pandemie.

5,5% van de werknemers ontving sinds 2019 een forfaitaire telewerkvergoeding (Partena Professional)

Ander nieuws van de dag

Betaaldatum vennootschapsbijdrage 2022 uitgesteld tot dit najaar (Liantis)

Simuleer de invloed van een job als zelfstandige op je pensioenbedrag op mypension.be (RSVZ)

Nieuw sociaalzekerheidsverdrag tussen België en Marokko (SD Worx)

Bezoldigingen in natura van bestuurders: voorzichtigheid blijft geboden... (Eubelius): de fiscus kan de aftrekbaarheid betwisten van een bezoldiging in natura (gebruik van een auto of een woning, aandelenopties...) als niet wordt aangetoond dat daar werkelijke prestaties van de bedrijfsleider tegenover staan

Wat recruiters denken over niet-hetero's

Het beeld is genuanceerd, maar alles bij elkaar geven de meeste recruiters aan homo's en lesbiennes (maar niet aan transgenders) evenveel kansen op aanwerving als aan hetero's. Dat blijkt uit een onderzoek. Maar "homonegatieve" recruiters bestaan. "Leg het aanwervingsproces niet in handen van één beoordelaar."

Lesbiennes door de ogen van recruiters: prettig om mee samen te werken maar ook (te) vrijpostig (UGent, persbericht)

Homosexuality’s Signalling Function in Job Candidate Screening: Why Gay Is (Mostly) OK (IZA Institute of Labor Economics, de volledige studie, pdf, 59 blz.)

Terug Naar Werk: start responsabilisering

Vanaf het einde van de zomer zullen verwittigingen vertrekken naar werkgevers met een "bovenmatige instroom" in de invaliditeit. Dat kadert in het Terug Naar Werk plan, dat van de ministerraad in tweede lezing groen licht kreeg. Wat de werknemers tot 55 jaar betreft, kennen vandaag 940 werkgevers een bovenmatige instroom. 190 zouden de extra RSZ-bijdrage moeten betalen.

Persnota (lang) - Terug Naar Werk (minister Frank Vandenbroucke, pdf, 14 blz.)

Coronamaatregelen verlengd voor zorg en onderwijs

Nog eens twee coronamaatregelen voor de zorg en het onderwijs worden verlengd tot eind juni 2022. Prestaties door jobstudenten worden niet afgetrokken van hun jaarquotum. Werknemers mogen hun tijdskrediet of thematisch verlof tijdelijk schorsen om aan de slag te gaan bij een andere werkgever, op voorwaarde dat die andere werkgever behoort tot de zorg of het onderwijs. Partena Professional geeft de details.

Covid-19: onbeperkte tewerkstelling van studenten ook tijdens het 2e kwartaal 2022 voor zorgsector en onderwijs (Partena Professional)

Covid-19: verlenging van de maatregelen voor loopbaanonderbreking in de zorgsector en het onderwijs (Partena Professional)

Lees ook: Werknemers uitlenen aan zorg en onderwijs kan tot eind juni (HR Alert, 12 mei 2022)

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren.

Wij plaatsen ook analytische, advertentie- en socialemediacookies; klik op Meer informatie om deze te weigeren.