HR Alert biedt u de essentie van HR-nieuws in België!
Schrijf je in op de nieuwsbriefHet cijfer: 432
In augustus 2023 werden er 432 faillissementen geregistreerd. Dit is een daling van 34,8% tegenover juli 2023 maar een stijging van 32,9% ten opzichte van dezelfde maand in 2022.
Om verder te gaan
- Augustus 2023 : 432 faillissementen (Statbel)
Nationale betoging op 5 oktober
Op 5 oktober 2023 organiseren vakbonden een nationale betoging in Brussel om het recht op collectieve actie te behouden en te protesteren tegen de 'Wet-Van Quickenborne', waardoor die dag als een stakingsdag wordt beschouwd.
Om verder te gaan
Winstpremies voor bedienden stijgen ondanks economische onzekerheid
In 2023 krijgt 1,5% van de bedienden in België een winstpremie, een stijging van 0,1% ten opzichte van 2022. Het gemiddelde bedrag van de winstpremie stijgt fors naar 2.309 euro, wat 10% meer is dan vorig jaar en 25% hoger dan in 2021, ondanks economische onzekerheid.
Om verder te gaan
- Winstpremie in de lift (Acerta)
Ander nieuws van de dag:
Het cijfer: 55
55% van de Belgen is tevreden met hun leidinggevende, vergelijkbaar met het Europese gemiddelde. Tevredenheid ligt het hoogst bij werknemers die 2 tot 4 dagen mag telewerken. In 2023 werkt één op de drie Belgen minstens 1 dag per week thuis, een stijging ten opzichte van vorig jaar.
Om verder te gaan
Basisopleiding: Sociale zekerheid in internationale arbeidssituaties
De RSZ organiseert op 6, 7 en 9 november 2023 een basisopleiding over sociale zekerheid in internationale arbeidssituaties, met een focus op de regels die bepalen welk land bevoegd is en waar er bijdragen verschuldigd zijn.
Om verder te gaan
Recht op gewaarborgd dagloon bij verkeershinder?
Een werknemer kan aanspraak maken op gewaarborgd dagloon bij verkeershinder, mits enkele voorwaarden, o.a. onvoorziene omstandigheden onderweg die onafhankelijk zijn van de wil van de medewerker. Als de vertraging echter te wijten is aan voorspelbare verkeersproblemen, zoals de normale files of aangekondigde wegenwerken, geldt dit niet als overmacht.
Om verder te gaan
Mobiliteitsbudget wordt voornamelijk gebruikt voor huisvestingskosten
6 op 10 werknemers die hun bedrijfswagen inruilen voor een mobiliteitsbudget, kiest ervoor om het te besteden aan huur of de afbetaling van een hypothecaire lening. 4 op 10 besteedt het aan pure mobiliteitsoplossingen zoals fietsen of treinen. In de eerste helft van dit jaar ging bijna 90% van het totale mobiliteitsbudget van alle gebruikers naar huisvestingskosten.
Om verder te gaan
Het cijfer: 20
20% van de Belgische werknemers zou een bedrijfswagen niet accepteren in plaats van een salarisverhoging bij promotie. Opvallend is dat interesse in dit voordeel afneemt met de leeftijd. Flexibele mobiliteitsoplossingen winnen aan populariteit, maar de bedrijfswagen blijft een belangrijk argument voor werkgevers en werknemers.
Om verder te gaan
Verplicht vertrouwenspersoon in ondernemingen met meer dan 50 medewerkers
Binnen het Federaal Actieplan Mentaal Welzijn op het Werk is er een wetsontwerp opgesteld dat ondernemingen met meer dan 50 medewerkers verplicht een vertrouwenspersoon moeten instellen. De bekendmaking van definitieve details worden midden oktober verwacht.
Om verder te gaan
FOD organiseert informatiesessies sociale verkiezingen
Op 13 tot 26 mei 2024 vinden de sociale verkiezingen plaats in België, waarvoor de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg informatiesessies organiseert op 19 oktober in Brussel en 23 oktober online. Tijdens de sessies wordt de wettelijke procedure voor de organisatie van sociale verkiezingen uitgelegd, met bijzondere aandacht voor wijzigingen in de wetgeving sinds 2020 en de digitale vereenvoudiging van het verkiezingsproces.
Om verder te gaan
Al meer dan duizend aanvragen voor individueel maatwerk
Sinds de introductie van individueel maatwerk zijn er al meer dan duizend aanvragen ingediend door werkgevers en zelfstandigen. Ongeveer 17% van de Vlaamse werkzoekenden heeft dan ook een arbeidsbeperking. De campagne 'Pracht van een werkkracht' hoopt het nieuwe systeem nog populairder te maken.
Om verder te gaan
- “Individueel maatwerk” vervangt 4 maatregelen (HR Alert, 03/05/2023)
- Al ruim duizend werkgevers dienden aanvraag in voor individueel maatwerk (NSZ)
Het cijfer: 45
Uit ondervragingen van 510 werkgevers, blijkt dat 45% van plan is aan te werven in het laatste kwartaal van 2023, terwijl 14% wil inkrimpen en 38% de status quo verwacht te behouden in hun personeelsbestand. De 'Nettotewerkstellingsprognose' stijgt zo tot een optimistische 31%, het hoogste percentage in 2023, maar blijft toch steeds 2% minder dan in het vierde kwartaal van 2022.
Om verder te gaan
Vlaamse RSZ-korting voor personen zonder recente, duurzame werkervaring
We herinneren je eraan dat vanaf 1 oktober 2023 de Vlaamse regering een doelgroepvermindering invoert voor de aanwerving van personen zonder recente en duurzame beroepservaring. Deze bestaat uit een maximale forfaitaire vermindering van 1.000 euro tijdens het kwartaal van aanwerving en de 3 daaropvolgende kwartalen.
Om verder te gaan
Minister Dermagne roept bedrijven op tot deelname aan kortere werkweek-experiment
Federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne onderzoekt de mogelijkheid van een kortere werkweek in België en roept bedrijven op om deel te nemen aan het experiment. Het doel is om te kijken of een kortere werkweek voordelen kan opleveren, zoals het gemakkelijker invullen van vacatures, het verminderen van stress en het voorkomen van ziekte.
Om verder te gaan
Ander nieuws van de dag:
-
Voorstel uitbreiding bevoegdheidsgebied PC 302 (EasyPay Group)
-
Loonaanpassingen september 2023 (volledig overzicht) (Attentia)
-
Openbaar ambt: invoering van de voltijdse vierdaagse werkweek en het wisselende weekregime (news.belgium)
-
Vlaamse overheid lanceert het opleidingstegoed: persoonlijke teller van tijd en middelen om opleidingen te volgen (vlaanderen.be)
Geen bedrijfsvoorheffing voor schoolverlaters die beginnen werken in het laatste kwartaal
Als je in oktober, november of december een schoolverlater wenst aan te nemen, dan hoef je voor hen geen bedrijfsvoorheffing in te houden als ze voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Om verder te gaan
Werkgelegenheids- en werkeloosheidsgraad: kloof tussen hoog- en laaggeschoolden vergroot
Zowel de werkgelegenheidsgraad als de werkeloosheidsgraad daalt lichtjes in het tweede kwartaal van 2023. Dit gaat gepaard met een hoger aantal inactieven, en dus een dalende activiteitsgraad. De kloof tussen hoog- en laaggeschoolden wordt alsmaar groter, met een werkgelegenheidsgraad van 45% bij laaggeschoolden en 86,2% bij hooggeschoolden. Ook de werkeloosheidsgraad stijgt bij laaggeschoolden, net zoals in het vorige kwartaal.
Om verder te gaan
Het cijfer: 93,6
Het aantal volledig elektrische personenwagens in België is met 93,6% gestegen in één jaar tijd. In 2023 zijn er 138.749 elektrische wagens geteld, wat bijna een verdubbeling is tegenover 2022 (71.651 wagens). Opvallend is dat 80,8% op naam van een vennootschap staat.
Om verder te gaan
Het cijfer: 1,5 miljoen
Onlangs werd het 1,5 miljoenste dossier over een beroepsziekte geregistreerd. Meeste dossiers zijn gelukkig voor preventieve maatregelen. Ongeveer 38.500 personen in België krijgen echter een vergoeding voor een blijvende ongeschiktheid wegens een beroepsziekte.
Om verder te gaan
- Statistisch verslag beroepsziekten (Fedris)
180 fiscaal gunstige overuren
Voor de periode van 1 juli 2023 tot 30 juni 2025 wordt het aantal fiscaal voordelige overuren opgetrokken van 130 naar 180 per jaar. Dit is een van de afspraken in de wet ter uitvoering van het IPA 2023-2024. Ook de herinvoering van de relance-uren en de verlenging van de innovatiepremie wordt met deze wet vastgelegd.
Om verder te gaan
Verhoging vervoerskosten en mobiliteit in de bouwsector
Vanaf 1 september 2023 verhogen een aantal vergoedingen in de bouwsector (PC 124.00), m.n. de fietsvergoeding is nu €0,27/km en de mobiliteitsvergoeding voor alleenrijdende chauffeurs stijgt met € 0,035/km. De mobiliteitsdag vanaf 2023 geldt reeds vanaf 30.000 km i.p.v. 43.000 km per jaar.
Om verder te gaan
Het aantal vacatures daalt
In het tweede kwartaal van 2023 stonden er 194,957 vacatures open bij Belgische ondernemingen, vergeleken met 196,922 in het eerste kwartaal. We zien dus een daling van 1%. Ook het aantal vacatures t.o.v. het totale aantal arbeidsplaatsen in de onderneming is gedaald van 4,68% naar 4,63%.
Om verder te gaan
Het cijfer: 5
Het planbureau heeft voorspelt dat de inflatie weer kan stijgen tot 5% in begin 2024. We kunnen dus ook weer een hogere loonindexering verwachten.
Om verder te gaan
- Indexcijfer der consumptieprijzen - Inflatievooruitzichten (Federaal Planbureau)
- Terug hogere loonindexering in 2024 (Voka)
Nieuwe regels voor overheidsopdrachten vanaf 1 september 2023
Deze nieuwe regels gelden bij overheidsopdrachten vanaf 1 september 2023: verplicht gebruik van elektronische platform voor niet-gepubliceerde overheidsopdrachten, en een vereiste publicatie van vereenvoudigde gunningsaankondiging voor niet-Europese opdrachten binnen 30 dagen na sluiting.
Om verder te gaan
Voor je 65ste op pensioen: een stijgende trend
In 2022 ging 41% met pensioen voor de leeftijd van 65. Dat is een stijging van 8% tegenover 2019. Bij arbeiders gaat het om bijna 50% en bij bedienden om iets minder dan 35%.
Om verder te gaan
- Almaar meer mensen gaan voor hun 65ste met pensioen (De Standaard)
Het cijfer: 8,6
De loonkost per gewerkt uur steeg met 8,6% in het tweede kwartaal van 2023.
Om verder te gaan
Jobmobiliteit binnen én buiten de onderneming
Duurzame loopbanen creëren vereist actief op zoek gaan naar potentieel in je werknemers. Dit hoeft echter niet altijd intern te gebeuren. Je kan ook werknemers tijdelijk uitbesteden zonder hen te verliezen.
Om verder te gaan
Ontwerpakkoord voor arbeiders in de metaalsector
Het ontwerpakkoord voor arbeiders van PC 111.01 & 111.02 (metaal-, machine- en elektrische bouw) omvat onder meer een koopkrachtpremie van 200 tot 750 euro, verhogingen voor mobiliteitsvergoedingen, en verlengingen van SWT-regelingen en landingsbanen tot eind juni 2025.
Om verder te gaan
Maatregelen bij hoge temperaturen op het werk
Bij hoge temperaturen moeten werkgevers maatregelen nemen zoals zonbescherming, verfrissende dranken, ventilatie en rusttijden. Verhoogde ozonconcentraties zijn ook een risico.
Om verder te gaan
Het cijfer: 36,4
36,4% van werkgevers die flexi-jobbers mocht inzetten, maakte daar ook gebruik van in de maand juli. Zowel voor werkgevers als werknemers neemt de flexi-job toe in populariteit en de sectoren waarin het statuut gebruikt kan worden, zijn dit jaar nog uitgebreid.
Om verder te gaan
Gedeeltelijk uitstel van betaling RSZ-bijdragen
Je kunt gedeeltelijk uitstel van betaling voor de RSZ-bijdragen van het derde en vierde kwartaal van 2023 aanvragen als je bedrijf door de crisis moeite heeft met de betaling ervan.
Om verder te gaan
Stijging maximale jaarbedrag van de fiscale werkbonus
Op 1 juli 2023 steeg het bedrag van de sociale werkbonus, waardoor nu ook het maximale jaarbedrag van de fiscale werkbonus gestegen is van €920 naar €1.030.
Om verder te gaan
Beperkte lijst van knelpuntberoepen in Vlaanderen
Economische migratie is cruciaal om de tekorten op de arbeidsmarkt te verhelpen, vooral d.m.v. een lijst met knelpuntberoepen die het aanwervingsproces vergemakkelijkt. Helaas, de nieuwe lijst in Vlaanderen bevat slechts 29 functies, terwijl sociale partners pleiten voor een uitbreiding met meer dan 50 beroepen.
Om verder te gaan
Het cijfer: 2,8
We zien een daling van 2,8% in de omzet van Belgische ondernemingen - exclusief de landbouw en de financiële sector - t.o.v. dezelfde periode vorig jaar (tweede kwartaal 2023 vs 2022).
Om verder te gaan
Innovatiepremies verlengd tot 31 december 2024
De eenmalige innovatiepremies die betaald of toegekend worden tussen 1 januari 2023 en 31 december 2024 zullen wederom niet onderworpen worden aan socialezekerheidsbijdragen en bedrijfsvoorheffing, mits enkele voorwaarden.
Om verder te gaan
60% van de Belgische werkgevers op zoek naar ‘groene’ vaardigheden
6 op 10 Belgische werkgevers zijn actief op zoek naar 'groene' profielen of bezig met het bekomen van de nodige vaardigheden voor de ecologische transitie, volgens een enquête van ManPowerGroup. 1 op 2 bedrijven vindt het echter moeilijk om profielen met deze skills te vinden.
Om verder te gaan
Wijzigingen in loonberekening van bedienden land- en tuinbouw
De nieuwe cao's voor het gemend paritair comité van arbeiders en bedienden in de land- en tuinbouw (PC 144.200 en PC 145.200) brengen een herziening van de loon- en arbeidsvoorwaarden met zich mee. Securex heeft een grondig overzicht gemaakt van de aanpassingen die je moet uitvoeren.
Om verder te gaan
Het cijfer: 663
In juli 2023 werden er 663 faillissementen geregistreerd. Hoewel dit een daling is van 39,3% t.o.v. juni 2023, ligt het totaal aantal faillisementen in het Vlaams Gewest (3.522) 8,0% hoger dan het vorig recordaantal voor dezelfde periode in 2013 (3.260).
Om verder te gaan
- Juli 2023 : 663 faillissementen (Statbel)
Verloop van de loopbaan voorspellen met HR Advanced Analytics
Artificiële intelligentie en data-analyse toegepast in HR onthullen voorspellende kracht voor loopbanen en retentie. Acerta en KU Leuven's onderzoek toont dat harde HR-data kunnen helpen bij bv. het voorspellen van aangekondigde vertrekken. Het uiteindelijke doel is praktische tools te ontwikkelen inzetbaar op bv. payroll-data, in lijn met GDPR-richtlijnen.
Om verder te gaan
ESG-duurzaamheidsrapportage en Klokkenluiders
Vanaf 2024 wordt ESG-duurzaamheidsrapportage cruciaal voor sommige grote bedrijven en groepen van bedrijven. Ook klokkenluiders en het intern meldkanaal spelen hierin een rol, om wantoestanden rond ecologische (E), sociale en mensenrechten (S), en governance-factoren (G) aan te kaarten.
Om verder te gaan
De Vlaamse opinie na 6 maanden voltijdse vierdagenwerkweek
6% van de Vlaamse kmo's heeft de vierdagenwerkweek ingevoerd, maar meningen blijven verdeeld. In Vlaanderen denkt 21% dat het helpt bij het aantrekken en behouden van werknemers, 45% denkt van niet en 35% blijft neutraal. Bij de Waalse kmo’s is deze verhouding omgekeerd.
Om verder te gaan
Het cijfer: 15
In 2022 verdienden mannelijke bedienden 15% meer dan vrouwelijke bedienden. Bij arbeiders was het verschil 16,9%. Kmo-werkgevers pleiten voor meer loontransparantie en meer flexibiliteit in de kinderopvang.
Om verder te gaan
Wat er te wachten staat in september
Securex maakt een overzicht van opkomende activiteiten: op 1 september gaat het kwalificerend werkplekleren in Vlaanderen van start; 27 september is dag van de Franse gemeenschap; voor sommige sectoren moet de koopkrachtpremie tegen 30 september betaald worden; de deadline voor een intern meldkanaal nadert.
Om verder te gaan
- Wat beweegt er in september op HR vlak? (Securex)
Nieuwe oproep naar duurzaam woon-werkverkeer
De nieuwe oproep wil het gebruik van nabijgelegen fietssnelwegen en de verbetering van de verbinding tussen openbaar vervoer en werkplekken stimuleren. Ook samenwerking tussen bedrijven wordt sterk aangemoedigd. Om een subsidie te krijgen moet je tussen 18 september en 18 oktober een dossiernummer aanvragen en tegen 18 januari 2024 het volledige subsidiedossier indienen.
Om verder te gaan
Elektronische C3.2 A vanaf 1 september
Vanaf 1 september 2023 wordt het project van de elektronische C3.2 A uitgebreid naar werknemers van alle ondernemingen. De voornaamste voordelen zijn dat de controlekaart niet meer verloren of beschadigd kan worden en dat de papieren versie op het einde van de maand niet meer aan de uitbetalingsinstelling moet bezorgd worden.
Om verder te gaan
- Elektronische C3.2 A maakt algemene intrede! (EasyPay Group)
Het cijfer: -0,53
In 2023 zien we een negatieve evolutie in de tewerkstelling bij kmo's (-0,53% t.o.v. +1,25% in 2022 en +2,02% in 2019 vóór Covid), voornamelijk in de industrie sector maar ook binnen ICT en communicatie.
Om verder te gaan
Wet diverse fiscale bepalingen: belangrijkste wijzigingen
De wet houdende diverse fiscale bepalingen is gepubliceerd en brengt enkele fiscale wijzigingen met zich mee. Securex heeft ze allemaal op een rijtje gezet.
Om verder te gaan
Hoe werknemers te motiveren na vakantie
Vakanties zijn goed voor de werksfeer en resultaten, maar achteraf kan er een motivatiedip optreden. Preventieve maatregelen kunnen dit verhelpen, zoals een haalbare vakantieplanning en evenwichtige bezetting. Geef ook feedback en voldoende tijd om weer in het werkritme te komen.
Om verder te gaan
Het Cijfer: 108
In de week van 14 tot 20 augustus zijn er 108 faillissementen uitgesproken in de ondernemingsrechtbanken. Hierdoor werden 251 banen geliquideerd.
Om verder te gaan
- Wekelijkse faillissementen (Statbel)
Minder RSZ-vermindering vanaf 1 januari 2024
Vanaf 1 januari 2024 wordt de maximale RSZ-vermindering bij aanwerving van een eerste werknemer verlaagd van €4.000 naar €3.100 per kwartaal. De vermindering voor een vierde, vijfde of zesde werknemer wordt afgeschaft.
Om verder te gaan
- Werf tijdig uw vierde, vijfde en zesde werknemer aan! (EasyPay Group)
Opkomende flitscontroles SIOD
In het najaar van 2023 zal SIOD (Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) flitscontroles uitvoeren in sommige sectoren, meer bepaald tijdens augustus en december 2023 in de vleessector, en tijdens oktober 2023 in de groene sectoren.
Om verder te gaan
- Flitscontroles SIOD najaar 2023 (Accuria)
Gewaarborgd loon in studentenjobs
Voor studenten gelden dezelfde regels tot gewaarborgd loon bij ziekte als voor de gewone werknemer. Bij de meeste contracten van 3 maanden of minder, heb je pas recht op gewaarborgd loon na de eerste maand. Bij contracten langer dan 3 maanden heb je onmiddellijk recht hierop.
Om verder te gaan
- Gewaarborgd loon studenten (Salar)
Het cijfer: 1,2
Vanaf 1 juli 2023 worden uitkeringen met 1,2% verhoogd ingeval van 1/5 tijdskrediet met motief en bij thematische verloven – beide enkel als het gaat om werknemers die alleen wonen met een of meer kinderen ten laste.
Om verder te gaan
Koopkrachtpremie voor bedienden ligt vast
In PC 200 moeten werkgevers met een hoog rendement werknemers een bonus op basis van winstratio’s betalen. De bedragen lopen van €125 tot €375. Bedrijven kunnen zelf beslissen een hoger bedrag te voorzien, met een limiet van €750.
Om verder te gaan
Wijzigingen Vlaams Opleidingsverlof
Bij de aanvraag tot opleidingsverlof in het schooljaar 2023-2024, wordt gekeken naar het percentage tewerkstelling in de maand maart voorafgaand aan het schooljaar. Voordien werd er gekeken naar de tewerkstellingsbreuk in de maand september. Door deze verandering kunnen dossiers sneller verwerkt worden.
Om verder te gaan
Wijzigingen in het Brussels Betaald Educatief Verlof
Voor het academiejaar 2023-2024 zijn er enkele veranderingen op komst voor het Betaald Educatief Verlof in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Deze veranderingen zullen gaan om deeltijdse werknemers, de erkende opleidingen, het maximumaantal uren BEV en de terugbetaling ervan.
Om verder te gaan
Loon ruilen voor vakantie
Als werkgever kan je werknemers de optie aanbieden om extra vakantiedagen te ‘kopen’ bovenop de legale en extralegale vakantie. Dit kan via een cafetariaplan of via een individuele loonruil. De interesse naar extra vakantie is groot onder werknemers maar de keuze blijft altijd bij de werkgever.
Om verder te gaan
Het cijfer: 0,4237
Vanaf 1 juli 2023 bedraagt de kilometervergoeding €0,4237 per kilometer. Een verdere aanpassing van de kilometervergoeding wordt verwacht op 01/10/2023.
Om verder te gaan
13 mei – 26 mei 2023: Sociale verkiezingen
Er wordt bevestigd dat de sociale verkiezingen doorgaan tussen 13 mei en 26 mei 2024. De procedure dient opgestart te worden tussen 15 december en 28 december 2023, afhankelijk van de gekozen verkiezingsdatum.
Om verder te gaan
- Verkiezingskalender (FOD)
Relance-overuren opnieuw ingevoerd t.e.m. 30/05/2025
Tussen 1 juli 2023 en 30 juni 2025 kunnen werknemers vrijwillig 120 uur extra werken, bovenop de normale 100 uur vrijwillig overwerk per jaar. Deze relance-uren zijn financieel aantrekkelijker voor zowel werkgevers als werknemers.
Om verder te gaan
Premie bij progressieve werkhervatting
Wie tussen 1 april 2023 en 31 maart 2025 een werknemer tewerk stelt binnen een progressieve werkhervatting, kan als werkgever een premie aanvragen van €1000. De werknemer moet minstens 1 jaar arbeidsongeschikt geweest zijn en minstens 3 maanden het werk progressief hervatten.
Om verder te gaan
HR Alert in een nieuw jasje
We hopen dat jullie alvast hebben kunnen genieten van een pauze en met een frisse blik uitkijken naar het komende HR nieuws. Ook wij hebben onze platforms een kleine makeover gegeven en zijn terug met een heleboel nieuwe dingen. Onze nieuwsbrief heeft een nieuw ontwerp gekregen en de website hebben we vereenvoudigd met het oog op meer content in de toekomst. Elke transitie vraagt wat aanpassen: er kunnen dus fouten, bugs of vertragingen voorkomen. We zorgen zo snel mogelijk voor een oplossing.
Nieuwe maatregelen bij ziekteverzuim tijdens vakantie
Er zijn een aantal nieuwe regels opgesteld over het behoud van vakantiedagen ingeval van ziekte tijdens de vakantieperiode, zoals het doorgeven van je verblijfslocatie en een medische verklaring verstrekken, zelfs bij de eerste ziektedag. Deze wijzigingen gelden vanaf 1 januari 2024.
Om verder te gaan
- Wet van 17 juli 2023 tot wijziging van de wet van 3 juli 1978… (Etaamb.openjustice)
Aanpassingen aan de antidiscriminatiewetten
Het gaat om de wijziging van bepaalde discriminatiecriteria, nieuwe vormen van discriminatie en de mogelijkheid voor de rechter om positieve maatregelen te nemen. Met ingang van 30 juli 2023.
Om verder te gaan
Nieuwe online tool: de ‘Federal Learning Account’
Op 1 januari 2024 gaat de nieuwe ‘Federal Learning Account’ tool van start. Het helpt bij het opvolgen van formele en informele trainingen, waardoor werkgevers elke training binnen 20 werkdagen moeten registreren. De tool informeert over beschikbare opleidingsdagen, voltooide cursussen en opleidingskrediet.
Om verder te gaan
Bekendmakingstermijn van variabele deeltijdse werkroosters verlengd
Vanaf 20 augustus 2023 moeten werkgevers deeltijdse werknemers met variabele werkroosters 7 werkdagen van tevoren informeren (i.p.v. de voormalige 5 werkdagen) en hun arbeidsreglement aanpassen. Uitzonderingen gelden in sommige sectoren zoals tuinbouw, schoonmaak en rijscholen of bij een sectoraal akkoord.
Om verder te gaan
Het cijfer: 55
Sinds 1 juli 2023 en tot 30 juni 2025 kunnen werknemers van 55 jaar een eindeloopbaantijdskrediet aanvragen. Onder bepaalde voorwaarden kunnen deze werknemers hun arbeidsovereenkomst wijzigen naar deeltijdse of ⅕ tijd. La condition en 2023 est que leur salaire horaire soit au moins de 16,02 euros.