Real Time News
for Human Resources Governance

Akkoord over uitkeringen, corona-bonus in vooruitzicht

De regering-De Croo heeft een akkoord doorgedrukt over de verhoging van de ondergrens van allerlei sociale uitkeringen. Zo is onder meer een stap gezet naar het minimumpensioen van 1500 euro. De regering houdt vast aan de maximale loonstijging van 0,4% in twee jaar. Maar de deur blijft op een kier voor een "eenmalige en tijdelijke vergoeding" voor werknemers in bedrijven die goed draaien als gevolg van de corona-crisis.

Sociale partners op de valreep eens over verdeling welvaartsenveloppe (VRT NWS)

Gemeenschappelijke verklaring van de werkgeversorganisaties (VBO)

Steunzones anderhalf jaar verlengd

Het gunstig statuut van "ontwrichte zone", beter gekend als steunzone, wordt met 18 maanden verlengd. Het gaat om 7 zones die ooit getroffen werden door een zwaar collectief ontslag. Samen vormen zij een groot deel van het grondgebied. De bedoeling is de investeringen in nieuwe arbeidsplaatsen, die door corona zo goed als stilgevallen waren, opnieuw aan te zwengelen. Per extra arbeidsplaats geniet de werkgever 2 jaar lang van een vrijstelling van 25% op de bedrijfsvoorheffing.

Vincent Van Peteghem prolonge de dix-huit mois la durée des zones d’aide flamandes et wallonnes existantes (Le Soir)

Ander nieuws van de dag

Coronavirus: maatregelen voor de zelfstandigen in 2021 (Group S)

Opleidingsproject verpleegkundige 2021-2022 (project 'Vorming 600') (socialsecurity.be): werknemers uit de federale gezondheidssectoren kunnen met behoud van loon een opleiding volgen tot bachelor in de verpleegkunde (A1) of gegradueerde verpleegkundige (A2)

Klim uit dal bij kmo’s in tweede kwartaal gestopt (SD Worx): lagere ontslagintentie, maar geen verdere stijging van de aanwervingsintentie

Wijziging tarief bedrijfsvoorheffing bezoldigingen niet-inwoners gelegenheidsarbeid in land- en tuinbouw (EasyPay Group): buitenlandse seizoenarbeiders zullen netto minder ontvangen

Virtual reality tegen stress op het werk (Jobat): bij een test met verpleegkundigen zag men het stressniveau dalen met bijna 40%

Nog even, en zorgsector crasht

01/04/2021

Cijfers van Partena Professional tonen hoe gespannen de werksituatie is geworden in de gezondheidszorg. Na een extreem zwaar 2020 worden nog steeds uitzonderlijk veel uren gewerkt, worden minder vakantiedagen opgenomen dan normaal en is één werknemer op 10 arbeidsongeschikt. "De veerkracht van gezondheidswerkers zal ook de komende maanden op de proef worden gesteld."

Barometer Partena Professional - Gezondheidszorg raakt oververhit: +8% gewerkte uren sinds het begin van het jaar (Partena Professional)

Wat het Zweedse babyverlof inhoudt

Er zijn details bekend over het ouderschapsverlof van 24 weken voor de 40.000 werknemers van auto-multinational Volvo. Vanaf vandaag 1 april geldt dit dus voor de 6000 werknemers van Volvo Cars in Gent, de grootste industriële werkgever in Vlaanderen. De wettelijke regeling zit erin vervat. Toch blijft de sprong groot. Voor vrouwen komen er 9 weken bij, voor mannen zelfs 21 en voor adoptieouders 17. De uitkering wordt aangevuld tot 80% van het loon. Volvo kan hier voordeel uit puren, denken experts.

Volvo brengt een stukje Zweden naar België: alle werknemers kunnen half jaar geboorteverlof opnemen (vrt nws)

24 weken betaald ouderschapsverlof voor alle Volvo Cars-werknemers (Volvo Cars Gent)

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren.

Wij plaatsen ook analytische, advertentie- en socialemediacookies; klik op Meer informatie om deze te weigeren.