Real Time News
for Human Resources Governance

In slechte lucht helpen mondkapje en afstand niet

De jongste versie van de Generieke Gids legt de nadruk op het opvolgen van de kwaliteit van de lucht in bedrijfslokalen wanneer daar veel personen aanwezig zijn. Bij onvoldoende verluchting kunnen corona-besmettingen worden overgedragen, ook wanneer de aanwezigen afstand houden en een mondkapje dragen. Hoe kleiner en meer besloten de  ruimte, hoe groter het risico op virusoverdracht.

Generieke Gids versie 8 (pdf, 60 blz.)

Leg thuiswerkers in de watten met lunchboxen en poetshulp

Werkgevers kunnen voortaan bij cateringgroep Aramark allerlei diensten bestellen die het leven makkelijker maken voor hun thuiswerkers. Eén van die diensten is de levering aan huis van bereide lunches die nog enkel hoeven opgewarmd te worden. Mogelijk zijn verder onder meer de inrichting van de thuiswerkplek, gezondheidsadvies, poetshulp en een strijkdienst.

Nieuw: lunchbox voor telewerkers (De Standaard)

Chef moet leren praten over stress

Met hun chef praten over familiale of mentale problemen of over stress en werkdruk ligt erg moeilijk voor een kleine helft van de werknemers. Een sterke vertrouwensrelatie kan dit verhelpen. Zonder de psycholoog te willen spelen kan de leidinggevende wel degelijk helpen voorkomen dat een medewerker uitvalt omwille van psychosociale problemen, bijvoorbeeld door de job tijdelijk minder belastend te maken, aldus Mensura. "Gesprekstechnieken kan je aanleren."

4 op 10 Belgen zegt niet met werkgever over stress en werkdruk te kunnen praten (Mensura)

Covid-vaccins houden gewone griep niet tegen

Heeft de jaalijkse griepprik nog zin voor wie al gevaccineerd is tegen Covid-19? Toch wel, argumenteert Mensura. De Covid-19 vaccins beschermen niet tegen het griepvirus, dat in de wintermaanden voor veel ziekteverzuim verantwoordelijk is. Doordat er vorige winter weinig griepinfecties waren, is er ook een gebrek aan recente natuurlijke immuniteit.

Griepvaccinatie in tijden van COVID-19: nuttig, nodig of overbodig? (Mensura)

Thuiswerkers slapen langer

In de discussie over thuiswerk krijgen de voorstanders een interessant argument aangereikt door de specialist in tijdregistratie Protime. Door het wegvallen van de dagelijkse pendel wonnen de thuiswerkers gemiddeld 1 uur en 16 minuten. Ruim de helft daarvan, 54,6% om precies te zijn, brachten ze in bed door. Dat is bijna drie kwartier. Een goede zaak, want onder meer door de eindeloze tv-avonden slapen veel werknemers onvoldoende. 23% van de gewonnen tijd spendeerden de thuiswerkers aan langer werken.

Thuiswerken deed langer slapen én meer werken (Protime)

85% van werknemers met Covid-19 zijn vrouwen

10/06/2021

De arbeidsgeneesheren hebben bij Fedris tot dusver 17.000 aangiften van Covid-19 als beroepsziekte ingediend. Zeer opvallend: in 85% van de gevallen was het slachtoffer van het virus een vrouw. De 11 die aan Covid-19 stierven waren veertigers en vijftigers die werkten in de zorg, ook hier ging het overwegend om vrouwen.

COVID-19 – Statistieken over aangiftes en aanvragen tot erkenning van een beroepsziekte... (Fedris, pdf, 29 blz.)

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren.

Wij plaatsen ook analytische, advertentie- en socialemediacookies; klik op Meer informatie om deze te weigeren.