Real Time News
for Human Resources Governance

Genoeg gewerkt, tijd voor een fika

Lunchpauzes worden steeds korter. En meer dan één op drie werkende Belgen besteedt die tijd aan surfen op het internet en scrollen op sociale media. Daardoor komt het brein niet tot rust. Verzekeraar NN pleit voor de fika. Het concept is razend succesvol in Zweden: samen pauzeren bij een kopje koffie en een informeel praatje maken. Veel beter dan een haastig broodje met smartphone.

Genoeg gewerkt, tijd voor Fika! (gelukkigebelgen.be)

36% van de Belgen zit voor een scherm tijdens de lunchpauze (gelukkigebelgen.be)

Isabelle Hoebrechts over het belang van pauzes (gelukkigebelgen.be)

Deconnectie: vergeet niet overleg te organiseren

Een werkdag die nooit stopt? Zelfs niet in het weekend of op vakantie? Geen goed idee. Daarom legt de wet-Peeters een nieuwe verplichting op aan de werkgevers die onder de cao-wet vallen: in het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk regelmatig overleg organiseren over de fameuze digitale "deconnectie". Attentia frist je geheugen op.

Hebt u deconnectie al op de agenda van het CPBW gezet? (Attentia)

Lees ook: Recht op deconnectie van het werk. Ook in België? (LegalWorld)

HR heeft sleutel in handen om medewerkers gelukkiger te maken

06/12/2018

Uiteraard draagt tevredenheid over het werk bij tot het persoonlijke geluk. Hoe sterk is dat verband? Heel sterk, zo blijkt uit het Nationale Geluksonderzoek. Het gemiddelde is 18%. Bij zelfstandigen is het zelfs 32%. Interessant is dat jobtevredenheid kan verhoogd worden. HR kan dus helpen medewerkers gelukkiger (en daardoor productiever) te maken. Professor Annemans, intussen de Belgische topspecialist in deze materie, legt uit hoe.

Professor Annemans over het verband tussen werk en geluk (onderdeel van resultaten Nationaal Geluksonderzoek, NN, Ugent)

Weinig leidinggevenden zien tijdig de signalen van stress en burn-out

In een enquête door Mensura zegt 65% van de ondernemingen dat leidinggevenden in staat moeten zijn om tijdig signalen te herkennen van mentale aandoeningen zoals stress en burn-out. Maar in de praktijk blijken slechts weinig chefs en teamleaders daartoe getraind te zijn. En het taboe rond mentale problemen speelt een rol: leidinggevenden willen zich niet bemoeien met wat ze als privé beschouwen. Terwijl een proactieve aanpak een win-win zou zijn.

Mentale problemen werknemers vaak blinde vlek in preventiebeleid (Mensura)

Verlof om dwingende reden een plaats geven in eigen HR-beleid

Bij ziekte, ongeval of hospitalisatie van een kind mag een werknemer 10 dagen per jaar "verlof om dwingende reden" opnemen. Als werkgever kan je je daartegen niet verzetten, maar de wet verplicht jou niet een loon te betalen. In het kader van een eigen personeelsbeleid, zou je wel kunnen enkele dagen betalen, of het recht uitbreiden tot bijvoorbeeld 15 dagen. Acerta geeft toelichting.

Hallo, baas? Mijn kind is ziek (Acerta)

Lees ook Klein verlet en verlof om dwingende redenen. Het wat, wanneer en hoe (Acerta)

"Ga tijdens de lunchpauze daglicht tanken"

12/10/2018

In het donker naar het werk, de hele dag in een kantoor, in het donker terug naar huis, en dan nog eens die vervelende uurwisseling daar bovenop: de winter verhoogt het risico van stress en van een verstoring van het slaapritme. Een interessant artikel van Attentia leert hoe werknemers zich kunnen wapenen tegen die "aanslag" op het lichaam. Eén tip luidt: zorg dat je 's middags even in de buitenlucht bent, een kwartiertje daglicht doet al wonderen.

Herfst en winteruur werken stress in de hand (Attentia)

Binnenkort (en misschien voor de laatste keer?) overschakelen naar winteruur (EasyPay Group)

30 uren werken zonder loonverlies

Femma voert voor haar 60 medewerkers de 30-urige werkweek zonder loonverlies in. Dat komt neer op 43 bijkomende dagen betaalde vakantie. Om dit op te vangen op te vangen worden 5 tijdelijken in dienst genomen. Het gaat om een experiment van 1 jaar dat grondig werd voorbereid en wetenschappelijk wordt begeleid. Femma hoort bij de christelijke arbeidersbeweging in Vlaanderen. De vereniging pleit al jaren voor een verkorting van de werkweek.

Femma experimenteert met 30-urige werkweek (De Standaard)

Na 18u geen mails meer bij Lidl

31/08/2018

Supermarktketen Lidl (België en Luxemburg) wacht Vanaf 1 september 2018 zal bij Lidl een interne mail die verstuurd wordt na 18u pas om 7u 's anderendaags toekomen.niet tot de palavers over het recht op deconnectie ergens toe leiden. Vanaf 1 september 2018 zal een interne mail die verstuurd wordt na 18u pas om 7u 's anderendaags toekomen. Mails die in het weekend worden verstuurd, landen pas maandagochtend in de mailbox. Doel: "de medewerkers de kans geven hun hoofd leeg te maken".

Na 18 uur geen mails meer bij Lidl (Lidl)

In De Standaard (Vanavond niet meer, baas) betoogt arbeidspsycholoog Hans De Witte dat de overheid afspraken over deconnectie verplicht moet maken. "Constant bereikbaar zijn is een fel onderschat probleem."

We use cookies on our website to support technical features that enhance your user experience.

We also use analytics & advertising services. To opt-out click for more information.