Real Time News
for Human Resources Governance

Drie keer wegblijven zonder doktersbriefje

Volgende maandag, 28 november 2022, treedt de wet in werking die mogelijk maakt dat in de iets grotere bedrijven een werknemer drie keren per jaar een dag thuisblijft zonder dat hij een attest van de dokter moet bezorgen aan zijn werkgever. Die werknemer blijft wel verplicht zijn werkgever onmiddellijk op de hoogte te brengen van zijn arbeidsongeschiktheid. En je kan nog altijd een controle-arts uitsturen.

Geen ziektebriefje meer voor één dag ziekte (Securex)

Het cijfer: 1098

17/11/2022

Ondanks de vaccinaties blijft covid-19 een belangrijke doodsoorzaak. De afgelopen zomer stierven 42.383 mensen, dat is 2291 (5,7%) méér dan statistisch voorzien. Van deze oversterfte wordt een kleine helft (1098) toegeschreven aan covid-19. Details

"Pas de Generieke Gids opnieuw toe"

Een nieuwe coronagolf is begonnen. Bovendien verwacht men een sterke griepgolf. De overheid en de sociale partners roepen de werkgevers op, de preventiemaatregelen van de Generieke Gids opnieuw toe te passen. Inbegrepen de social distancing. Het gaat om een verzoek, niet om een verplichting.

Herfstoproep van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk (FOD Werk)

Generieke Gids

Lees ook:

The impact of Long COVID on the UK workforce (Applied Economics Letters): toen de Omikron-golf nog moest beginnen, leden in het Verenigd Koninkrijk al 2,9 miljoen werknemers aan Long Covid, de ernstig onderschatte nasleep van covid

De gezondheidsimpact van chronische ziekten is steeds ongelijker verdeeld (Sciensano)

Preventie tegen apenpokken in bepaalde sectoren

23/08/2022

Werknemers kunnen besmet geraken met het apenpokkenvirus door contact met vervuild linnen, bijvoorbeeld beddengoed. Die ontdekking is relevant voor werkgevers in onder meer de schoonmaaksector, de zorg, de hotels en de sauna's. Het Waalse agentschap AVIQ (Agence pour une Vie de Qualité) raadt aan preventieve maatregelen te implementeren of bestaande maatregelen aan te scherpen.

Besmetting apenpokken via contact met linnengoed (Attentia)

Long covid is geen inbeelding

Extreme vermoeidheid, cognitieve problemen, ademhalingsproblemen en andere klachten ondermijnen soms jarenlang de gezondheid van mensen met long covid. Dat is geen ingebeelde ziekte. Een Amerikaanse studie ontdekte afwijkingen in het bloed van longcovidpatiënten.

Immuunsysteem longcovidpatiënten vertoont tal van afwijkingen (De Standaard)

Distinguishing features of Long COVID identified through immune profiling (medRxiv, voor specialisten nog niet peer-reviewed)

Mentaal welzijn: experts slaan alarm

De cijfers over psychosociale aandoeningen op de werkvloer gaan de verkeerde kant op. Het gaat vooral om burn-out, depressie, langdurige depressie, angststoornissen, malaise en vermoeidheid. Als het percentage van getroffen werknemers die uiteindelijk langer dan een jaar arbeidsongeschikt blijven, hetzelfde blijft als vandaag, "zijn de huidige RIZIV-cijfers nog maar een voorteken van wat ons te wachten staat".

Stijging psychosociale aandoeningen duwt aantal zieken verder de hoogte in (Onafhankelijke Ziekenfondsen)

Lees ook:  Mentaal welzijn werknemers belangrijkste voorwaarde voor duurzaam loopbaanbeleid in bedrijven (Acerta)

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren.

Wij plaatsen ook analytische, advertentie- en socialemediacookies; klik op Meer informatie om deze te weigeren.