Real Time News
for Human Resources Governance

Het cijfer: 23

Denk niet te gauw dat jouw computersystemen veilig zijn. Ondanks allerlei voorzorgsmaatregelen, kreeg 23% van de Belgische bedrijven vorig jaar te maken met datalekken en andere problemen. Amper 1 bedrijf op 2 sensibiliseert zijn personeel. Details

HR & People Analytics: België hinkt achterop

De analyse van personeelsgegevens om HR-beslissingen richting te geven en de bedrijfsstrategie te ondersteunen zit in de lift. Europawijd is evenwel 41% van de bedrijven er nog niet mee bezig. In België gaat het zelfs om 48%. De meest geciteerde reden is dat het bedrijf deze data-analyses niet nodig heeft.

Helft Belgische bedrijven analyseert HR-data (SD Worx)

Lees ook: HR-beleid steunt vaker op data-analyse (HR Alert, 14 oktober 2022)

HR-beleid steunt vaker op data-analyse

Steeds meer ondernemingen steunen bij het uitwerken van een HR-strategie op inzichten die voortkomen uit de analyse van bedrijfsdata. In de steekproef voor de nieuwe Digimatuurtest van Attentia gaat het dit jaar om 56%, een toename met 30% vergeleken bij 2018. Het rapport is gepubliceerd. Op het einde vind je ook adviezen voor een digitale HR-transformatie.

HR Digimatuurtest 2022 (Attentia, pdf, 16 blz., rechtstreekse download)

Lees ook: How To Build an HR Tech Stack That Gives Your Business an Edge (Capterra): een overzicht van HR-software door de gereputeerde reviewsite Capterra

Voor flexwerk ontbreken nog vaak de tools

Een nieuwe studie, van software-aanbieder Unit4 deze keer, bevestigt hoezeer de pandemie de digitalisering van bedrijfsprocessen heeft versneld. Maar het werk is niet af. Een knelpunt is het beheren van flexibele arbeidsregelingen. 62% van de respondenten geeft aan dat hun bedrijf niet de juiste technologieën ter beschikking stelt om flexwerk en hybride werken vlot te laten verlopen.

Studie Unit4: Bijna 8 op 10 ondervraagde Belgen vindt dat hun bedrijf flexwerk beter moet aanpakken (Unit4)

HR moet mee beslissen over digitale transformatie

HR mag niet aan de zijlijn staan wanneer het gaat over de digitale transformatie van de onderneming. Dat betoogt een experte van de Université de Liège. Bij veranderingsprocessen speelt de menselijke factor een grote rol. De human resources afdeling zal bijvoorbeeld beter weten dan de informatici en externe consultants waar voor het personeel de knelpunten liggen. De hr-afdelingen moeten ook zelf werken aan hun "digitale alfabetisering".

Digitale transformatie: waarom de betrokkenheid van HR essentieel is (Partena Professional)

Lees ook: Hr-data kunnen voorspellen wie een burn-out krijgt (Partena Professional)

Help, leer mij omgaan met AI

Om klanten te helpen, besteedt een kwart van de werknemers 8 uren per week aan het doorzoeken van bedrijfsdocumenten in allerlei bestandsformaten. Dat is nefast voor de productiviteit, en het versterkt de verloopintentie, want mensen willen zinvol werk. De oplossing? Leren omgaan met artificiële intelligentie.

Amidst the Great Resignation, 52% of employees believe AI skills will make their job easier... (Abby)

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren.

Wij plaatsen ook analytische, advertentie- en socialemediacookies; klik op Meer informatie om deze te weigeren.