Real Time News
for Human Resources Governance

Opgelet, strakkere deadline VOV

Je hebt in Vlaanderen voortaan nog slechts drie maanden de tijd, te rekenen vanaf de startdatum van de opleiding, om als werkgever de terugbetaling aan te vragen van (een deel van) de loonkost van een medewerker die Vlaams Opleidingsverlof neemt. Ook voor de werknemer zijn de regels aangescherpt.

Vlaams opleidingsverlof – deadline opleidingsattesten (Accuria)

Lees ook: Vlaams opleidingsverlof: de belangrijkste principes op een rijtje (Group S): zeer gedetailleerd

E-learning breekt door in bedrijven

Werkgevers blijven evenveel opleidingen verstrekken als voor de coronacrisis. Het aantal werknemers dat daarvan profiteert is wel gedaald van 70% naar 64%. E-learning is in opmars ten koste van de andere opleidingsvormen. Bedrijven met een competentie- en opleidingsbeleid innoveren meer, zijn financieel gezonder en groeien sterker. Dat blijkt uit een onderzoek bij 1000 ondernemingen in Vlaanderen en Brussel.

Competentie- en opleidingsbeleid in Vlaanderen (SERV - Stichting Innovatie en Arbeid)

Helft van werkgevers zet in op competenties

De helft (51,7%) van de Vlaamse ondernemingen met tien of meer werknemers is competentiegericht, een sterke toename in 10 jaar tijd. Zij voorzien opleiding, werken met competentieprofielen en betrekken werknemers bij innovatie en kwaliteitszorg. Meer dan de andere, doen competentiegerichte ondernemingen aan productinnovatie en zijn zij financieel gezond.

Competentiegerichte ondernemingen zitten in de lift (SERV / Stichting Arbeid en Innovatie)

"Maak werk van opleidingsplan"

Bij het half miljoen PC 200-bedienden is de honger naar bijscholing groter dan ooit. Toch volgde haast de helft vorig jaar geen enkel uur opleiding. Cevora roept de 60.000 betrokken bedrijfsleiders op een opleidingsplan op te stellen. Dat biedt tal van extra voordelen, zoals het recht op opleidingspremies, incompany-opleidingen en meer flexibiliteit bij het toekennen van opleidingsdagen.

Bijna helft van bedienden volgde vorig jaar geen opleiding (Cevora)

Beloon leergierigheid, niet anciënniteit

Bijna vier op de tien bedrijfsleiders en hr-verantwoordelijken willen het personeel in de toekomst financieel belonen als ze opleidingen volgen om inzetbaar te blijven in de organisatie. Die werkgevers zien daarin ook een manier om de motivatie te stimuleren, een element dat op de krappe arbeidsmarkt van groot belang is.

Flexibiliteit, autonomie en zinvol werk belangrijker dan loon... (Acerta)

Levenslang leren komt niet van de grond

De resultaten van regelgevende en andere initiatieven om levenslang leren op de werkvloer te promoten "blijven beneden de verwachtingen". Dat vindt de Hoge Raad voor de Werkgelegenheid. België blijft dus een Europese middenmoter. Dat is niet goed genoeg, natuurlijk, en de Hoge Raad formuleert de obligate aanbevelingen. Maar écht nodig is een instantie of een minister die beweging brengt op het terrein.

Permanente opleiding voor werknemers: investeren in de toekomst (Verslag Hoge Raad voor de Werkgelegenheid: samenvatting in het Economisch Tijdschrift van de Nationale Bank van België)

Permanente opleiding voor werknemers: investeren in de toekomst (Hoge Raad voor de Werkgelegenheid, verslag, pdf, 166 blz.)

Opleiden is rendabel voor werkgever

Investeren in opleidingen verhoogt in België de productiviteit sterker dan de lonen, en is dus het meest rendabel voor de werkgever. De productiefste sectoren zijn ook de sectoren waar de meeste opleidingen plaatsvinden. Dat noteert de Hoge Raad voor de Werkgelegenheid in zijn jongste rapport.

Vier werknemers op de tien hebben nieuwe competenties nodig om hun huidige job te behouden... (HRW, samenvatting van het verslag)

Permanente opleiding voor werknemers: investeren in de toekomst (HRW, verslag, pdf, 166 blz.)

Maak een retentieplan per generatie

Bedrijven moeten alles uit de kast halen om de motivatie en de jobtevredenheid van hun mensen op te krikken én op peil te houden, zo blijkt uit een onderzoek. Denk onder meer aan een retentieplan dat de generaties in kaart brengt. Jongere werknemers snakken naar opleidingen, de oudere hechten meer belang aan een aangepaste werkplek.

Een op de twee werknemers onder 35 jaar is ontevreden over job (Partena Professional)

Werken aan loopbanen blijft slogan

De retentie verbeteren door een actief loopbaanbeleid? Het blijft bij de meeste werkgevers bij woorden. Evenveel inertie is er aan de kant van de werknemers: een grote meerderheid voelt zich competent om zijn carrière in handen te nemen, maar 4 op 10 doen niets om hun vaardigheden op peil te houden. Zo luidt 1 van 5 grote lessen uit 10 jaar wetenschappelijk gefundeerd hr-onderzoek.

Leeftijdsmix zorgt voor meer productiviteit op werkvloer en Belg denkt sinds covid bewuster na over loopbaan (SD Worx)

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren.

Wij plaatsen ook analytische, advertentie- en socialemediacookies; klik op Meer informatie om deze te weigeren.