Real Time News
for Human Resources Governance

Prijsdoorbraak: elektrische auto voordeligst

In termen van totale kostprijs (TCO) zijn full electric auto's in het segment van de compacte modellen en kleine SUVs en in het segment van de premium middenklasse modellen in België voordeliger dan de modellen op fossiele brandstof. Een voorbeeld: de VW ID.3 valt goedkoper uit dan de Golf. Dat blijkt uit de zesde editie van de Car Cost Index van LeasePlan.

Car Cost Index 2021 (LeasePlan, infographic, pdf)

Lees ook: TCO: middensegment EV’s zijn competitief (fleet.be)

Mobiliteitsbudget toch versoepeld

Het Mobiliteitsbudget wordt binnenkort al vanaf de indiensttreding een alternatief voor de salarisauto indien de nieuwkomer daarvoor in aanmerking komt. De Kamercommissie Financiën stemde nu toch in met versoepelingen van het M-budget, en één daarvan is dat de wachttijd verdwijnt. Een andere is dat de werknemer zijn huisvestingskosten zal mogen inbrengen als hij op minder dan 10 kilometer van zijn werk woont, wat een verdubbeling is.

Vergroening bedrijfswagens neemt eerste horde in Kamer (hln.be)

Advies 2239 over fiscale en sociale vergroening van de mobiliteit (NAR, pdf, 10 blz.)

Hoeveel belasting betaal je op een elektrische firmawagen?

Als de bestuurder zijn elektrische bedrijfswagen ook privé mag gebruiken, ontstaat een voordeel alle aard waarop hij/zij belasting moet betalen. Hoe verreken je de brandstofkost? Het eenvoudigst is de situatie wanneer de werkgever samen met de auto een thuislaadstation ter beschikking stelt en aan de werknemer de reële kost van de 'getankte' elektriciteit terugbetaalt. Dan wordt de brandstofkost weggelaten uit de berekening van het VAA. Zonder die ter beschikking gestelde laadpaal wordt de berekening van het VAA ingewikkelder.

Terugbetaling thuisladen elektrische bedrijfswagen: fiscale vereenvoudiging (SD Worx)

Zet thuislaadpaal in de car policy

Stel je bedrijfswagens ter beschikking mét een thuislaadpaal? Dan stelt de fiscus zich soepel op wat het VAA betreft. Maar hou best rekening met het advies dat een specialist geeft in een interview met Fleet.be: "Zet de rechten en plichten rond die laadpaal in je car policy. Wat met de kost van de thuislaadpaal indien de werknemer ontslagen wordt of zelf het bedrijf verlaat? Moet de werknemer, in dat geval een vergoeding betalen, aangezien hij eigenaar blijft?"

“Combinatiemobiliteit is de toekomst” (Fleet.be, slotparagraaf)

Op vakantie met mijn elektrische wagen? "Onmogelijk!"

De omslag naar elektrisch rijden is ingezet, zeker wat salariswagens betreft. Dat leren de statistieken van de verkoop en van de leasing. Toch leven er twijfels over die vorm van aandrijving. Ook bij de fleet managers. Een verkoopdirecteur uit de sector geeft zijn antwoord op 4 van die twijfels.

Powerdale: “Elektrische auto’s: de argumenten om de vooroordelen van tafel te vegen” (Link2Fleet)

Thuislaadstation openbaar? Het kan anders

Ben je een vrijeberoeper of een bedrijfsleider met managementvennootschap? Koop dan het thuislaadstation voor jouw elektrische bedrijfsauto als privé-persoon. Tot een plafond van 1500 euro geniet je van een aftrek van 45% in jouw personenbelasting - althans, als er bij jou 100% groene stroom uit de muur komt. Jouw laadstation is dan niet openbaar, wat wél het geval zou zijn als je de installatie vanuit jouw vennootschap of eenmanszaak zou betalen en een beroep zou doen op de fiscale begunstiging.

Bedrijven moeten parkeerslagbomen weghalen of openzetten om fiscaal voordeel... (Wolterskluwer.com)

Mobiliteitsbudget 2.0 op lange baan

Het fiscale wetsontwerp over de vergroening van de bedrijfswagens (de gedwongen overstap naar elektrisch) is gepubliceerd. Wat blijkt? Er is geen spoor van de verwachte aanpassingen van het mobiliteitsbudget. Wellicht omdat de sociale partners bedenkingen hebben. De vraag is nu of en wanneer het mobiliteitsbudget nog een tweede kans krijgt.

Vergroening bedrijfswagens: volledig hoofdstuk wordt “geschrapt” (Fleet.be)

Wetsontwerp houdende fiscale en sociale vergroening van de mobiliteit (Staatsblad, 14 september 2021)

Lees ook: Vergroening mobiliteit: fiscale incentives voor installatie nieuwe laadstations (SD Worx): hoe eerder een bedrijf investeert, hoe groter het voordeel

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren.

Wij plaatsen ook analytische, advertentie- en socialemediacookies; klik op Meer informatie om deze te weigeren.