Real Time News
for Human Resources Governance

Vakantiegeld inhouden omdat salarisauto beschadigd is?

Op de laatste dag van haar overeenkomst had een werkneemster haar salariswagen beschadigd ingeleverd. De werkgever vorderde een schadevergoeding en hield het vakantiegeld einde dienst in. Maar de werkneemster betwistte de vordering. Daardoor was een wettelijke of conventionele schuldvergelijking niet meer aan de orde. Waaruit volgt, aldus het Arbeidshof te Brussel, dat de werkgever het vakantiegeld niet had mogen inhouden. Restte een gerechtelijke schuldvergelijking, maar die mogelijkheid viel weg omdat de werkgever te lang had gewacht.

Arbeidshof Brussel - Arrest nr 2019/AB/613 dd. 23 juni 2020 (Strada Lex)

Het cijfer: 0,402

Het maximale kilometerforfait voor dienstverplaatsingen met eigen wagen wordt verhoogd tot 0,402 euro voor de periode van maart 2022 tot juni 2022. Werkgevers die dit maximum uitbetalen, krijgen een fiscale compensatie. Details

Alle leeftijden fietsen naar het werk

De sceptici moeten stilaan bakzeil halen. Het aantal fietspendelaars blijft toenemen. Mede dank zij de elektrische fiets leggen zij steeds grotere afstanden af en trappen haast evenveel 40- en 50-plussers naar het werk als jongeren. Dat blijkt uit een studie van Acerta. Wie op 20 kilometer van thuis werkt, kan per jaar 2000 euro fietsvergoeding opstrijken. Eén op vier Belgische werknemers kan vandaag via de werkgever een fiets leasen.

Steeds meer werknemers fietsen meer dan 30 kilometer van en naar het werk (Acerta)

Meer salarisauto's ondanks thuiswerk

Meer thuiswerken zal niet leiden tot minder salarisauto's. Amper 6% van de werkgevers verwachten een daling, 19% voorspellen een toename. Dat blijkt uit de jongste Arval Barometer. Het aantal afgelegde kilometers zal wellicht dalen met 28%. Een volledige elektrificatie van de bedrijfswagenparken is volgens de fleetmanagers niet voor de nabije toekomst.

Telewerk remt groei Belgische bedrijfswagenvloot niet af (Fleet.be)

Lees ook: Aandeel elektrische motoren bij bedrijfswagens stijgt van 0,52% in 2018 naar 7,5% in 2022 (Partena Professional)

Pendelfonds-geld voor laatste kilometer

Ligt jouw bedrijf op meer dan wandelafstand van een spoorwegstation of bushalte? En zouden, bijvoorbeeld, plooifietsen of steps voor sommige werknemers een uitkomst kunnen bieden? Dan heb je een goede startpositie om dit jaar een project in te dienen bij het Pendelfonds. Bij aanvaarding kan dat een subsidie opleveren tot maximaal 200.000 euro. Je moet wel uiterlijk 1 juni een dossiernummer aanvragen.

Nieuwe Pendelfondsoproep (Partena Professional)

Gebruik van tankkaart afremmen?

Nu de prijzen aan de pomp records breken, rijst de vraag of de baas het gebruik van de tankkaart kan beperken. Soms wel, soms niet: wat op papier staat, is doorslaggevend, legt Isabelle Caluwaerts van Partena Professional uit. Een eenzijdige ingreep zou kunnen worden beschouwd als een daad van impliciet ontslag. Andere vragen zijn of werknemers zonder bedrijfsauto of tankkaart, en de thuiswerkers, een extra vergoeding kunnen eisen.

Bedrijfswagen & tankkaart: kan de werkgever het gebruik ervan beperken nu de brandstofprijzen pieken? (Partena Professional)

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren.

Wij plaatsen ook analytische, advertentie- en socialemediacookies; klik op Meer informatie om deze te weigeren.