Real Time News
for Human Resources Governance

Ook KMO's willen e-auto's, maar levertijden worden zeer lang

De overstap naar elektrische bedrijfsauto's is nu ook een prioriteit voor de kleine en middelgrote ondernemingen. Vier op de 10 hebben al besloten hun hele vloot te elektrificeren, en 1 op 4 begint volgend jaar al laadpalen te plaatsen. Maar de producenten hebben de grootste moeite om voldoende auto's te leveren. Reken soms op levertijden van meer dan een jaar.

Vier op de tien kmo’s willen al hun bedrijfswagens elektrisch tegen 2026 (Acerta)

Tot 2023 wachten op elektrische wagen (De Tijd)   

Salariswagen gaat meer kosten

Wie een bedrijfsauto ook privé mag gebruiken, zal volgend jaar op dat voordeel meer belasting betalen. Het bedrag zal direct van het nettoloon afgaan via de bedrijfsvoorheffing. Reken voor tamelijk courante modellen op zowat 20 euro per maand. De nieuwe automodellen stoten een pak minder CO2 uit, wat de fiscale berekeningsformule beïnvloedt.

Bedrijfswagen: referentie-CO2-uitstoten 2022 (Partena Professional)

CO2-referentie-uitstoot 2022 bekend: bedrijfswagens opnieuw duurder (SD Worx)

Bedrijfsauto's en mobiliteitsbudget in Staatsblad

De ingrijpende wet van 25 november 2021 inzake sociale en fiscale vergroening van de mobiliteit is gepubliceerd in het Staatsblad. Enkele trefwoorden: fiscale aftrekbaarheid van auto- en brandstofkosten en van laadstations, kostenaftrek woon-werkverplaatsingen, informatieplicht van de werkgevers, RSZ. Wat het nieuwe mobiliteitsbudget betreft zijn er, op één uitzondering na, geen overgangsmaatregelen. Lopende plannen moeten dus in overeenstemming worden gebracht met de nieuwe regels.

Versnelde vergroening bedrijfswagenpark is een feit (SD Worx): zeer gedetailleerd

Groen licht voor aanpassingen aan federaal mobiliteitsbudget (SD Worx)

Lees ook: Sleutelen aan mobiliteitsbudget: Kamer keurt voorgestelde aanpassingen goed (SD Worx): zeer gedetailleerd

Nieuwe mobiliteitsbudget is een feit

De Kamer heeft de hervorming van het mobiliteitsbudget goedgekeurd. Geen wachttijd meer. Van zodra een werknemer aanspraak kan maken op een salarisauto, mag hij opteren voor het M-budget. Twee andere nieuwigheden: het bus- of treinabonnement van elk inwonend gezinslid mag in rekening worden gebracht, net zoals bepaalde huisvestingskosten binnen een straal van 10 kilometer (i.p.v. 5 km).

Sleutelen aan mobiliteitsbudget: Kamer keurt voorgestelde aanpassingen goed (SD Worx)

Lees ook: Mobiliteitsbudget.be (officiële website, zeer gedetailleerd, bij het schrijven van dit bericht nog niet bijgewerkt naar de nieuwe wet)

"Groene" fiscaliteit bedrijfsauto's goedgekeurd

De Kamer stemde de fiscale wet-Van Peteghem over de "vergroening" van de bedrijfswagens en de installatie van laadpalen. Details in het artikel hieronder. Eén datum moet je zeker noteren. De huidige aftrekbaarheidsregels blijven van toepassing op alle auto's (ook diesel of benzine) die uiterlijk op 30 juni 2023 worden besteld, zolang ze niet van eigenaar veranderen.  

De “fiscaliteit 2026” voor bedrijfswagens is gestemd in de Kamer... (B-Expertive, zeer overzichtelijk artikel)

Lees ook: De fiscale weg naar duurzame mobiliteit (Athlon, pdf, eerste dossier in een reeks van 4)

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren.

Wij plaatsen ook analytische, advertentie- en socialemediacookies; klik op Meer informatie om deze te weigeren.