Real Time News
for Human Resources Governance

Het cijfer: 275CIK

Heb je vorig jaar een verhoogde kilometervergoeding betaald aan jouw medewerkers, dan is het nu hoog tijd voor de aanvraag van het bijhorende belastingkrediet in het voordeel van de werkgever. De deadline is 31 maart. Surf op MyMinfin naar Mijn interacties > Een formulier invullen > 275CIK. Details

Treinabonnement voor telewerkers

Vanaf nu biedt de NMBS een abonnement aan op maat van wie twee of drie keren per week naar het werk spoort. De eerste variante is bestemd voor wie zijn verplaatsing zelf betaalt of achteraf laat terugbetalen door zijn werkgever. Die klant koopt het Flex Abonnement 10 in de NMBS-app en kan dan in één maand 10 dagen op hetzelfde vast traject reizen tegen het gunstigste tarief. Mits de betaling van een supplement, geldt het digitale vervoerbewijs op die dagen ook op de MIVB, De Lijn, de TEC en de NMBS-parkings. Varianten zijn in de maak. De derdebetalersversie komt eraan in de lente.

Flex Abonnement en Derdebetaler (NMBS)

Mobiliteitsbudget wordt troef in war for talent

Vier jaar na de lancering van het mobiliteitsbudget begint er wat te bewegen. Dat blijkt uit een analyse door SD Worx. In Brussel heeft één op 40 werkgevers de stap gezet. "Voor werkgevers die flexibiliteit willen aanbieden en willen inspelen op individuele behoeften is het mobiliteitsbudget een winner in de war for talent."

1 op 500 werknemers heeft nu een mobiliteitsbudget (SD Worx)

Een prepaid kaart voor de verplaatsingen van jouw medewerkers

Mbrella, eind 2022 uitgeroepen tot HR Tech Start-Up van het Jaar, lanceert een prepaid kaart waarmee werknemers hun verplaatsingen kunnen betalen met de mobiliteitsaanbieders die hun werkgever vooraf op een lijst heeft gezet. Dat kunnen taxibedrijven zijn, of de NMBS, maar net zo goed Uber, Lime of Poppy. Mbrella Pay maakt komaf met het bijhouden en indienen van tickets en betalingsbewijzen en het tijdrovende verwerken daarvan door de werkgever. "Een maaltijdcheque, maar dan voor de mobiliteit."

Here to stay, Mbrella Pay (persbericht, Mbrella)

Nieuwe buitenlandse reisforfaits gepubliceerd

Voor het eerst sinds 2018 heeft Buitenlandse Zaken de lijst aangepast die per land de maximale logementsvergoeding (omvat voortaan ook het ontbijt) en forfaitaire dagelijkse vergoeding vermeldt, die de fiscus en de RSZ aanvaarden als kosten eigen aan de werkgever. De logementsvergoeding is het hoogst in de VS, met 390 euro voor een hotelnacht, ontbijt inbegrepen.

Voor het werk naar het buitenland? Nieuwe kostenforfaits gepubliceerd (SD Worx)

Ministerieel besluit van 10 januari 2023 houdende vaststelling van verblijfskostenvergoedingen toegekend aan... (pdf uit het Belgisch Staatsblad, 15 februari 2023, inbegrepen de landenlijst)

Loonbeslag voor verkeersboetes

De FOD Financiën zal via beslag op het loon de kleinere verkeersboetes kunnen innen van overtreders die halsstarrig weigeren te betalen op de normale manieren. Zware overtreders zullen ook in de toekomst voor de rechter komen. Naast loonbeslag krijgt Financiën nog andere mogelijkheden om wanbetalers van verkeersboetes toch te pakken te krijgen. Eén ervan is de inbeslagname van het voertuig.   

FOD Justitie en FOD Financiën werken samen voor meer verkeersveiligheid (FOD Justitie)

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren.

Wij plaatsen ook analytische, advertentie- en socialemediacookies; klik op Meer informatie om deze te weigeren.