Real Time News
for Human Resources Governance

Boete? Eerst bestuurder identificeren

De verkeersboete had je al betaald. En toch kreeg je, soms een jaar later, nog een extra boete van 509 euro omdat je had nagelaten de bestuurder te identificeren van de bedrijfsauto waarmee de overtreding was gedaan. Dat wringt. De FOD Justitie gaat dit probleem nu anders aanpakken: je zal de betaling pas kunnen doen, nadat je de bestuurder hebt geïdentificeerd.

Identificatieboete van 509 euro wordt bijgestuurd (FOD Justitie)

Kilometerforfait retroactief verhoogd

Het hoogste als forfaitaire kostenvergoeding aanvaarde bedrag voor dienstverplaatsingen met de persoonlijke auto is met terugwerkende kracht tot 1 oktober vastgelegd op 0,4233 euro per afgelegde kilometer. Daarnaast komt er retroactief een verhoging voor de periode van 1 maart tot 30 juni 2022. Dat betekent dat het maximumbedrag elk kwartaal van dit jaar omhoog ging.

Federale overheid: hogere kilometervergoeding (SD Worx)

Lees ook: Tijdelijk fiscaal voordeel voor verhoging professionele kilometervergoeding (SD Worx): een gedetailleerde vooruitblik op de wet diverse fiscale bepalingen

Bedrijfsauto's: aanpassing solidariteitsbijdrage

Wanneer een werknemer zijn bedrijfswagen ook privé mag mee gebruiken, is de werkgever maandelijks een solidariteitsbijdrage verschuldigd aan de RSZ. Die bijdrage hangt af van de CO2-uitstoot en het type brandstof. De formule voor januari 2023 is gekend. Opgelet: de regels veranderen voor auto's die na 30 juni 2023 worden gekocht, geleased of gehuurd.

Solidariteitsbijdrage (RSZ) en bedrijfswagen: bedrag 2023 (Group S)

Het cijfer: 50

15/09/2022

Tijdens de week van de mobiliteit, van 16 tot 22 september, zijn de meer dan 50 business lounges van de IWG groep gratis. Aanmelden bij de receptie van het kantoor van jouw keuze. Details Regus en Spaces

Lang pendelen knaagt aan motivatie

In België zijn veel pendelaars lang onderweg, onder meer doordat zij ver van hun werk wonen. Dat blijkt uit onderzoek door SD Worx. Dat is niet zonder belang voor de werkgever. Onderzoek van Tempo-Team en KU Leuven-prof Anja Van den Broeck toont dit aan. Hoe langer werknemers onderweg zijn tussen woning en werk, hoe minder werkplezier, motivatie en engagement ze hebben.

Koning auto terug van nooit weggeweest sinds corona (Tempo-Team)

Eén op vijf Belgische werknemers pendelt meer dan 2 uur per dag (SD Worx)

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren.

Wij plaatsen ook analytische, advertentie- en socialemediacookies; klik op Meer informatie om deze te weigeren.