Real Time News
for Human Resources Governance

Vaigo verzoent mobiliteitsmix met HR-beheer

De Leuvense start-up Eurides lanceert Vaigo, een oplossing die mobiliteitsapps van De Lijn, NMBS en MIVB en mobility-as-a-service apps zoals Urbi of Whim koppelt aan de HR-, ERP en onkostensystemen van bedrijven. De app automatiseert alle administratie en zorgt dat fiscale implicaties op het loon van medewerkers correct berekend worden. De werknemers kunnen dag per dag kiezen voor de auto, de fiets en/of het openbaar vervoer. De eerste grote klant is BDO, een adviesbedrijf met 750 medewerkers.

Vaigo

Uber start in Brussel met e-bikes

29/05/2019

Taxi-app Uber biedt in de hoofdstad nu ook elektrische deelfietsen aan. De service heet Jump en hij beschikt over 500 felrode tweewielers. Op je scherm zie je waar zo'n exemplaar op jou staat te wachten. Je betaalt een vaste kost van 1 euro per rit plus 15 eurocent per minuut. Ook Villo lanceert binnenkort e-fietsen. De Brusselse overheden zullen stilaan moeten ingrijpen. Er is een ware wildgroei van free-float oplossingen. Gebruikers laten achteraf vaak hun tweewieler achteloos achter op het voetpad.

JUMP: Elektrische fietsen in Brussel (Uber)

BlaBlaLines wil carpoolen naar het werk eindelijk doen doorbreken

Wordt dit een alternatief voor de treinabonnementen van jouw pendelaars? Op drukke woon-werkverbindingen wil de app BlaBlaLines vraag en aanbod van carpoolritten op zo'n manier bijeenbrengen dat er "lijnen" ontstaan die je kan vergelijken met verbindingen van het openbaar vervoer. Het gaat om een service van BlaBlaCar, een carpoolplatform dat 70 miljoen leden claimt. De service wordt geleidelijk uitgerold in thuisland Frankrijk, waar bedrijven hem in hun mobiliteitsplan beginnen op te nemen. BlaBlaCar zelf is al aanwezig in België.

BlaBlaLines

BlaBlaCar in België

Bedrijfsauto's: fiscus maakt alle "valse" stekkerhybrides duurder

Door een fiscale aanpassing worden binnenkort ook de geleasde en gehuurde "valse" plug-in hybride auto's aanzienlijk duurder, zowel voor de werkgever als voor de werknemer die ermee rijdt. Aanvankelijk ging het enkel om de aangekochte exemplaren. Die ongelijke behandeling is nu weggewerkt. Details bij Ella / SD Worx. Daar lees je ook wat de fiscus verstaat onder "valse" stekkerhybrides.

Fake plug-in hybrides duurder vanaf 2020 (Ella / SD Worx)

Wie mag mobiliteitsbudget cumuleren met verplaatsingsvergoedingen?

Je mag een werknemer die een mobiliteitsbudget heeft nog steeds verplaatsingsvergoedingen toekennen. Die vergoedingen verliezen dan wel hun fiscaal en sociaal gunstregime. Behalve voor één categorie: diegenen die in het verleden al een salariswagen combineerden met een vrijgestelde tussenkomst in het openbaar vervoer, een carpoolvergoeding en/of een fiets(vergoeding). Details bij SD Worx.

Cumul mobiliteitsbudget en verplaatsingsvergoeding: RSZ-sluitstuk gepubliceerd (Ella / SD Worx)

Deelauto oppikken in Antwerpen en achterlaten in Brussel (of omgekeerd)

08/05/2019

Met Poppy kunnen werknemers milieuvriendelijke deelauto's gebruiken terwijl de factuur bij hun werkgever terechtkomt. De free-floatingdienst startte een goed jaar geleden in Antwerpen en is vanaf deze maand ook actief in Brussel. Binnen de "homezone" kan je de auto eender waar achterlaten. De volgende gebruiker vindt hem wel op zijn smartphonescherm. Je kan nu dus een deelauto oppikken in Brussel en hem achterlaten in Antwerpen of omgekeerd, dat is een primeur. Binnenkort wordt de luchthaven van Zaventem toegevoegd.

Poppy for business

App in de App Store

App in Google Play

"Elektrische auto over 3 jaar goedkoper dan diesel of benzine"

Al in 2022 zullen elektrische auto's in de hogere middenklasse in de Europese Unie goedkoper zijn dan andere motorversies. Dat voorspelt het gezaghebbende beursinformatiebedrijf Bloomberg. Vooral de snelle prijsdaling van de batterijen speelt een rol. Binnenkort zullen de batterijen nog 20% van de kostprijs van de auto vertegenwoordigen, 3 of 4 jaar geleden was dat nog 50%. Doordat steeds meer e-auto's worden gebouwd, daalt ook de fabricagekost van de hele aandrijflijn, van de motor tot de elektronica. Ook andere elektrische vervoermiddelen profiteren van de goedkopere batterijen.

Electric Car Price Tag Shrinks Along With Battery Cost (Bloomberg)

Commuty optimaliseert parkingbeheer

Te weinig plaats op de bedrijfsparking? Of omgekeerd: staat hij vaak half leeg? Dat moet beter kunnen. Natuurlijk, there's an app fo that. De Belgische start-up Commuty optimaliseert het beheer van bedrijfsparkings. Commuty biedt ook andere mobiliteitsdiensten aan die de HR-afdeling zullen interesseren. Denk aan carpooling of het beheer van bedrijfsfietsen, inclusief de fiscale aspecten.

Commuty

Mobiliteit in België: 5 trends

Wil je voor jouw organisatie en jouw medewerkers een mobiliteitsplan uitstippelen? Dan helpt het als je weet in welke richting de zaken evolueren. Adviesbedrijf Deloitte ziet in België de volgende trends: zelf een auto bezitten verliest aan belang (doordat er zoveel alternatieven zijn) en deelauto's veroveren een ereplaats, en we evolueren naar multimodaal, digitaal en elektrisch.

Deloitte: “Het belastbaar voordeel moet het brandstofverbruik in achting nemen” (Fleet.be)

65 vragen over het M-budget en de officiële antwoorden

Van "Is de werkgever verplicht het mobiliteitsbudget in te voeren?" tot "Waar op de inkomstenfiche 281.10 moet een vergoeding of voordeel voor woon-werkverkeer in combinatie met een mobiliteitsbudget worden vermeld?", en nog 63 andere vragen daartussen: alles wat je over het onderwerp ooit zal willen weten staat op de overheidswebsite www.mobiliteitsbudget.be.

De wet is eind vorige week gepubliceerd (BS van 29 maart). Iedere werknemer met een bedrijfswagen kan nu uitzoeken wat zijn opties zijn. Op voorwaarde dat zijn baas bereid is het M-budget in te voeren. Terzijde: je vraagt je af waarom niet elke tekst in het Staatsblad zo helder is opgebouwd als een FAQ, dan zou een uitleg-website niet eens nodig zijn.

Mobiliteitsbudget

We use cookies on our website to support technical features that enhance your user experience.

We also use analytics & advertising services. To opt-out click for more information.